Nieuws/Binnenland
888750
Binnenland

Grootschalig misbruik door oppas (18)

Een 18-jarige man uit Schiedam is aangehouden omdat hij als oppas kinderen onzedelijk heeft betast. Van het misbruik maakte hij vervolgens kinderpornografisch materiaal, aldus het Openbaar Ministerie. De Schiedammer zou onder andere beelden hebben gemaakt van jongetjes van gezinnen waar hij als oppas werkte.

De jongen liep tegen de lamp toen zijn eigen ouders op zijn telefoon foto's van het misbruik vonden. Ze alarmeerden direct de politie, die hem aanhield op een van zijn oppasadressen. Dat gebeurde al op 6 oktober, maar het nieuws is donderdag pas naar buiten gebracht.

De jongen bood zich via internet aan als oppas. Hij maakte voor zover nu bekend slachtoffers in acht gezinnen uit verschillende plaatsen in Zuid-Holland. De misbruikte kinderen zijn tussen de 3 en 8 jaar oud.  Alle betrokkenen zijn inmiddels ingelicht.

Onderzocht wordt nog welke kinderen precies op de foto's staan. De beelden zijn volgens het OM waarschijnlijk niet verspreid. De verdachte werkte ook als vrijwilliger bij een stichting voor jongeren. Daar heeft hij waarschijnlijk geen kinderen betast.

De slachtoffers en hun ouders krijgen professionele hulp. De jongen blijft in elk geval tot eind november vastzitten. Vermoedelijk komt hij begin volgend jaar voor het eerst voor de rechter.