Nieuws/Binnenland
888752
Binnenland

Jeugddetentie voor vechtende scholiere van 16

Een 16-jarige scholiere uit Enschede moet 135 dagen, waarvan 90 dagen voorwaardelijk, in jeugddetentie doorbrengen omdat ze een schoolgenootje in april en juni van dit jaar heeft geslagen en geschopt. Van de mishandeling in juni verscheen een filmpje op Facebook, dat tot grote ophef leidde. De scholiere heeft ook een taakstraf van 90 uur gekregen en ze moet zich laten behandelen voor haar problemen.

De rechtbank in Almelo heeft het meisje, dat tijdens de vechtpartijen 15 jaar was, veroordeeld voor poging tot doodslag en poging tot zware mishandeling. „Dat het slachtoffer onwaarheden over haar heeft verspreid, is kwetsend maar geen rechtvaardiging voor dergelijk geweld”, aldus de rechter. „Ze heeft de grens van het toelaatbare ernstig overschreden.”

Het vechtende meisje lijdt aan een angststoornis en is zelf ook gepest door leerlingen van de school voor agrarisch onderwijs in Enschede. Ze is na het geweld in juni van school gestuurd en er is nog geen andere school gevonden. Daar heeft de rechter rekening mee gehouden, net als met het feit dat de scholiere „veel meer dan andere jeugdige verdachten de volle verontwaardiging van de maatschappij over zich heen heeft gekregen.” Nadat het filmpje op internet was verschenen, is het meisje bedreigd.