Nieuws/Buitenland
888766
Buitenland

'Terroristen India spannen samen'

Al-Qaeda en de Indiase terreurgroep Indiase Mujahideen (IM) werken samen om grote aanslagen te plegen in India. Dat hebben officiële bronnen laten weten, meldden Indiase media. De groepen willen aanvallen plegen en buitenlanders ontvoeren.

De Indiase veiligheidsdiensten onderschepten het gecodeerde berichtenverkeer tussen de groepen en baseren zich daarnaast op verklaringen van verdachten. De waarschuwing komt kort na een aanslag op de grens met Pakistan en India, die aan ongeveer zestig mensen het leven kostte. Experts in India menen dat die aanslag gericht was tegen hun land, ook al ging de bom af op Pakistaans grondgebied.

Na de aanslag werd direct gewaarschuwd voor nieuwe aanslagen, ditmaal in de haven van de miljoenenstad Calcutta. Om die reden vertrokken twee marineschepen uit voorzorg uit de haven. Vervolgens werd de terreurwaarschuwing uitgebreid naar de nabijgelegen haven bij Haldia, waar veel petrochemische industrie staat.

Terreurgroep al-Qaeda kondigde enkele weken geleden aan dat er gewerkt wordt aan een Zuidoost-Aziatische tak. Nu blijkt dat leden van IM meetrainen met de beruchte organisatie. Bovendien hebben verschillende islamitische terreurgroepen onlangs opnieuw wraak gezworen voor een moordpartij in de Indiase deelstaat Gujarat. Daar was Narendra Modi, die sinds dit jaar de premier is van India, in 2002 de belangrijkste regeringsleider. Modi wordt verweten dat hij te laat ingreep, toen zeker duizend moslims werden gedood door groepen Hindoes.