Nieuws/Binnenland
888780
Binnenland

Internetoplichter 40 maanden de cel in

Internetoplichter Robert-Jan van der Z. verdwijnt 40 maanden de cel in. Ook moet hij zijn slachtoffers voor tienduizenden euro's schadeloos stellen, zo bepaalde de rechtbank in Haarlem donderdag. De officier van justitie eiste 2 weken geleden 5 jaar en 4 maanden celstraf.

Van der Z. (37) dupeerde met nepwebshops tussen 2010 en 2014 zo'n 175 mensen door betaalde spullen niet te leveren. Telegraafjournalist John van den Heuvel spoorde hem in 2012 op in Venezuela, dat hem uitzette.

In de uitspraak noemde de rechtbank Van der Z. „een hardnekkige recidivist”, die zonder empathie en gewetenloos opereerde. Volgens de rechtbank toonde hij bovendien „geen enkel respect” voor de kansen die hij in 2010 kreeg nadat hij een jaar eerder voor vergelijkbare gevallen was veroordeeld. „Met zijn enkelband nog om”, zoals het OM het 2 weken geleden verwoordde, begaf hij zich in de laatste fase van zijn detentie toen alweer op het oplichterspad.

Van der Z. nam kort na zijn vrijlating in 2010 de wijk naar Venezuela, vanwaar hij zijn dubieuze praktijken voortzette. Daar namen zijn methoden in professionaliteit toe en begon hij steeds vernuftiger en geraffineerder te opereren, aldus de rechtbank.