Nieuws
888787
Nieuws

Virus treft honderdduizenden iOS- en Mac-gebruikers

In China is een nieuw virus opgedoken dat het heeft gemunt op de desktop en mobiele besturingssystemen van Apple. WireLurker is het eerste virus dat bestaande iOS applicaties op de iPhone kan infecteren.

Het virus is afkomstig van de Maiyadi applicatie store, een Chinese appstore voor Mac-computers. China telt dan ook de meeste slachtoffers van het virus. Gebruikers die een geïnfecteerde applicatie downloaden uit de Maiyadi store halen het virus nietsvermoedend binnen op hun Mac.

Volgens onderzoekers van Palo Alto Networks, het beveiligingsbedrijf dat het virus ontdekte,  zijn inmiddels zo'n 467 applicaties besmet die in totaal ruim 350.000 keer zijn gedownload. Wanneer gebruikers hun iPhone of iPad via USB aansluiten op een geïnfecteerde Mac krijgt WireLurker toegang tot het iOS apparaat.

Het is nog niet helemaal duidelijk wat het uiteindelijke doel is van het virus. Eenmaal binnen op een iOS apparaat verschaft het zich toegang tot het adresboek en tot alle iMessages. De onderzoekers van Palo Alto Networks waarschuwen echter dat de virusschrijvers mogelijk ook het Apple ID van slachtoffers kunnen stelen.

Apple-gebruikers doen er dan ook verstandig aan geen software te installeren via alternatieve app stores of andere onbetrouwbare bronnen. Ook het via USB verbinden van een iOS apparaat met een onbekend apparaat wordt afgeraden.

Apple laat in een reactie weten ervan op de hoogte te zijn dat er kwaadaardige software  beschikbaar is via een Chinese downloadsite en de schadelijke apps geblokkeerd te hebben.