Nieuws/Binnenland
888802
Binnenland

Kwart homo's voelt zich onveilig in buurt

Bijna een kwart van de homoseksuele mannen in Nederland (22 procent) voelt zich wel eens onveilig in de eigen buurt. Bij de heteroseksuele mannen is dat percentage 14 procent. Dat blijkt uit donderdag gepresenteerde cijfers, over het jaar 2013, van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij de vrouwen liggen de percentages dichter bij elkaar. 25 procent van de lesbiennes heeft in de eigen woonomgeving wel eens een gevoel van onveiligheid. Bij heteroseksuele vrouwen is dat 22 procent.

Homo's en lesbiennes ervaren ook meer overlast van rondhangende jongeren en van buurtbewoners. In 2013 was daar bij één op de tien lesbiennes sprake van. Dit is vrijwel het dubbele van het aantal heterovrouwen dat zegt hiermee te maken te hebben. Ook homoseksuele mannen ervaren meer overlast van jongeren en buurtbewoners dan heteromannen.

Lesbiennes en vooral homo's oordelen in vergelijking met heteroseksuelen ongunstiger over de samenstelling van de bevolking in hun buurt. Ze ervaren minder vaak een goede balans van bewoners van verschillende leeftijden en achtergronden.

Het COC vindt dat gemeenten, politie, woningbouwverenigingen en andere betrokkenen beter moeten samenwerken om de veiligheid van homoseksuelen en lesbiennes te verbeteren. Ook moeten instanties eerder ingrijpen om escalatie te voorkomen. Daarnaast wil het COC dat het project Roze in Blauw sneller wordt uitgerold. Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zegde eerder toe om politieteams op te richten die speciaal gericht zijn op de aanpak van geweld tegen homo's en lesbiennes.