Nieuws
888812
Nieuws

Beter inzicht in samenstelling zorgpremie

Zorgverzekeraars moeten voortaan duidelijk maken hoe de zorgpremie is opgebouwd. Verzekerden zien dan in een oogopslag welke elementen een rol spelen bij de vaststelling van de nominale premie.

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid heeft daarover afspraken gemaakt met zorgverzekeraars, zo heeft ze vrijdag aan de Tweede Kamer gemeld. Daardoor moet bijvoorbeeld te zien zijn in hoeverre verwachte beleggingsopbrengsten zijn ingezet om de premie te verlagen en hoeveel van de al behaalde resultaten erin zijn meegeteld.

Uitgangspunt is de landelijk gemiddelde premie die nodig is om de verwachte zorgkosten te betalen. Die zogeheten rekenpremie voor de basisverzekering maakt Volksgezondheid altijd op Prinsjesdag bekend.

Het model dat verzekeraars gaan gebruiken om inzicht in de opbouw van de premie te geven, is volgens Schippers geen vervanging van de verantwoording die ze moeten afleggen aan toezichthouders. De minister wil op vergelijkbare manier afspraken maken over de jaarverslagen van verzekeraars.

Zorgalert

Op de hoogte blijven van zorgpremies, nieuws over zorgverzekeringen en tips om te besparen op uw polis? Schrijf u hier in voor de zorgalert van DFT Geld.