Nieuws
888830
Nieuws

Perrigo koopt Omega Pharma voor €3,6 miljard

Het Belgische farmacieconcern Omega Pharma verandert voor €3,6 miljard van eigenaar. Oprichter Marc Coucke, grootaandeelhouder Waterland en enkele kleinere aandeelhouders hebben hun zegen gegeven aan een verkoop aan het Amerikaanse Perrigo.

Perrigo betaalt €2,48 miljard voor de aandelen van Omega Pharma en neemt €1,1 miljard schuld over. De farmaceut betaalt 25% in aandelen, die naar Omega-oprichter Marc Coucke gaan, terwijl het resterende bedrag wordt betaald uit een combinatie van cash en een overbruggingskrediet.

Klapper

Omega Pharma produceert zelfzorggeneesmiddelen, die zonder recept verkrijgbaar zijn. De miljardendeal betekent dat de aandeelhouders een flinke financiële klapper maken. Marc Coucke en het Nederlandse private equitybedrijf Waterland haalden het bedrijf in 2012 van de beurs voor €848 miljoen.

Sindsdien is Omega Pharma flink gegroeid, onder andere door de aankoop van een aantal geneesmiddelen van het Britse GSK. het bedrijf zette vorig jaar meer dan €1,2 miljard om, en heeft zo'n 2500 mensen in dienst.

Perrigo is een van oorsprong Amerikaanse farmaceut, maar heeft tegenwoordig zijn hoofdkantoor in Ierland gevestigd. Het bedrijf is beursgenoteerd in New York.

Omega-oprichter Coucke twitterde 'fier en gelukkig' het moment dat hij zijn handtekening onder de deal zette.

 

Historisch moment. Fier en gelukkig! Historical moment. Proud and happy! #OmegaPharma, division of #Perrigo! pic.twitter.com/4vSOy4obkS— Marc Coucke (@CouckeMarc) November 6, 2014