Nieuws/Buitenland
888850
Buitenland

Duitse treinstaking zorgt voor verkeerschaos

De treinstaking in Duitsland heeft donderdag tot lange files en andere verkeersproblemen geleid. De machinisten van de nationale spoorwegmaatschappij Deutsche Bahn hebben donderdag ook een groot deel van het personenvervoer platgelegd. Woensdag begonnen ze in het goederentransport aan de staking, die meer dan vier dagen moet duren.

Automobilisten moeten niet alleen rekening houden met lange files in de spitsuren, maar ook met brandstoftekorten. Later deze week kunnen benzinepompen als gevolg van de staking door hun voorraden heen raken.

De Bahn wil via een kort geding proberen de staking te laten verbieden. Daarvoor is bij een rechtbank in Frankfurt een procedure aangespannen, meldde het bedrijf donderdag.

De machinisten staken voor betere arbeidsvoorwaarden, zoals meer loon en korter werken. De staking moet tot maandagochtend duren. Zondag is de 25e verjaardag van de val van de Berlijnse muur. In en rond Berlijn viel donderdagmorgen tussen de 60 en 80 procent van het treinverkeer uit.

In de aan Nederland grenzende deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen is donderdag circa 70 procent van alle treinen uitgevallen, meldden Duitse media. In het zuidelijke Beieren rijdt naar schatting nog de helft van de treinen.