Nieuws
888869
Nieuws

Pa snapt niets van bitcoinhandelaar

Zeker een op de drie vaders en moeders heeft geen idee wat het werk van zijn of haar kind precies inhoudt. De drie beroepen die het minst worden begrepen, zijn: bitcoinhandelaar, drone operator en vlogger (zie ook de top 10 onderaan dit artikel).

Dit blijkt uit onderzoek van LinkedIn in het kader van de 'Neem je ouders mee naar het werk'-dag, die vandaag wordt gehouden.

De ouders zelf vinden die nieuwerwetse beroepen niet erg aantrekkelijk. Als zij zelf een nieuwe job zouden mogen kiezen, zijn de functies van budgetcoach, zorgtoezichthouder en dierenpolitieagent veruit het meest favoriet.

Wereldwijd

Het is de tweede keer dat Nederland de dag organiseert waarbij jonge werknemers hun ouders mogen meenemen naar het werk.

Het evenement dat in zestien landen wereldwijd wordt gehouden, is vooral in de VS en Groot-Brittannië al langer een succes. Bedrijven als Logitech en British Airways doen steevast mee. In Nederland nemen onder meer Burgers Zoo, Blue Carpet en Oger deel.

Uit aanvullend onderzoek van LinkedIn komt naar voren dat 50 procent van de mensen vindt dat hun ouders directe invloed hebben gehad op hun carrière. Zeker 43 procent van de ondervraagden vindt dat hun ouders nog altijd nuttige adviezen kunnen geven over hun loopbaan.

Vaders geven vooral praktische vaardigheden, zakelijk inzicht en onderhandelingstechnieken aan hun kroost door. Moeders brengen in hoofdzaak schrijfvaardigheden en doorzettingsvermogen bij. Ook stimuleren zij actief het creatief denken.

Netwerken

Sander Lusink, marketing directeur en mede-eigenaar van herenkledingbedrijf Oger, herkent dit. „Mijn vader heeft mij leren netwerken en verkopen. Ook heeft hij mij en mijn broer Martijn van jongs af aan doorzettingsvermogen bijgebracht door zelf het goede voorbeeld te geven. Hij is de oprichter van ons familiebedrijf en hij werkte altijd heel hard om succesvol te kunnen worden. Hij is echt de drijvende kracht in onze carrières geweest.”

Zijn moeder was vooral de verzorgende vrouw op de achtergrond. „Zij voedde ons keurig op en zorgde ervoor dat we altijd netjes gekleed gingen. Eigenlijk doet ze dat nog steeds, want ze strijkt wekelijks de overhemden van mijn broer en van mij. Zij brengt rust en balans in ons leven. Toen ik onverwacht een hartstilstand kreeg, door te veel werken en sporten, was zij het ook die mij tot rust maande.”

 

TOP 10 'ONBEGREPEN BEROEPEN'

* Iemand die ouders adviseert bij het gebruik van een draagdoek bij hun baby. Nederland kent ook de Vereniging van Draagdoekconsulenten.

** 'Scrum' is een bepaalde methode van software-ontwikkeling. De 'Scrum master' is kortweg degene die het team leidt dat zich hiermee bezighoudt.