Nieuws
888896
Nieuws

Oeso waarschuwt voor stagnatie

De Oeso, de denktank van westerse industrielanden, waarschuwt voor stagnatie in de eurozone als niet snel stimulerend beleid wordt ingezet.

Dat blijkt uit nieuwe ramingen voor de G20-landen die de Oeso vanmorgen heeft gepubliceerd. "In het somberste scenario komt de eurozone terecht in deflatie en recessie", zegt Oeso-hoofdeconoom Catherine Mann in een toelichting tegenover DFT.

Optimistische boodschap

Mann benadrukt dat ze ook 'een optimistische boodschap' voor Europa heeft. Als zuidelijke eurolanden hun economieën hervormen, de noordelijke kiezen voor investeringen en de Europese Centrale Bank een ruim monetair beleid inzet is er herstel in zicht. In dat geval zal de groei in de eurozone volgend jaar uitkomen op 1,1% en in 2016 op 1,7%.

Het verschil tussen de economische resultaten in de VS en in Europa is heel groot. De VS kunnen volgend jaar al rekenen op een economische groei van 3,7% en het jaar erop van 3,9%. Dat heeft deels te maken met het optreden van de Fed, de Amerikaanse centrale bank, aldus Mann.

Stimuleren

De hoofdeconoom prijst de inzet van de ECB om via bankensteun en het opkopen van leningen de economie weer te stimuleren. "Alles is erop gericht om de kredietverlening weer op gang te brengen." Volgens Mann is het niet per se nodig dat de ECB haar laatste instrument inzet, de opkoop van staatsobligaties. Dat ligt politiek heel gevoelig. "Laat de ECB eerst maar eens kijken hoe ver ze komt met de huidige plannen", aldus Mann.

Vandaag komt het ECB-bestuur bijeen voor haar maandelijkse vergadering. Naar verwachting zal de rente onveranderd blijven, aangezien die al bijna nul is. De laatste dagen verschijnen berichten over de interne verdeeldheid onder de centrale bankiers over het te volgen beleid.

Lees morgen in de Financiële Telegraaf het interview met Oeso-hoofdeconoom Catherine Mann.