Nieuws/Binnenland
888917
Binnenland

Koenders in Charkov bij vertrek vliegtuig

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken is zaterdag in de Oost-Oekraïense stad Charkov bij het vertrek van het Nederlandse transportvliegtuig met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp met de MH17. Dat heeft zijn ministerie donderdag gemeld.

Het militaire toestel vervoert de kisten naar vliegbasis Eindhoven, waar het rond 16.00 uur zal aankomen. In de afgelopen week zijn er drie keer stoffelijke resten en persoonlijke bezittingen van slachtoffers geborgen op de rampplek.

Koenders gaat zaterdag ook naar de Oekraïense hoofdstad Kiev, waar hij een ontmoeting zal hebben met zijn collega Pavlo Klimkin en vicepremier Volodimir Groysman. Ook spreekt Koenders met vertegenwoordigers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE), onder wie Alexander Hug, de leider van de missie ter plaatse.

Tijdens de gesprekken zal de afwikkeling van de ramp bovenaan de agenda staan, aldus de minister. „Nederland zet alles in om de geborgen stoffelijke resten, persoonlijke bezittingen en wrakstukken zo spoedig mogelijk te repatriëren”, zegt Koenders.

Ook zal hij met de autoriteiten praten over de invoering van de akkoorden van Minsk. In die stad maakten de Oekraïense regering en de pro-Russische rebellen in september afspraken om het geweld in Oost-Oekraïne een halt toe te roepen. De „illegale verkiezingen” vorig weekend in de regio's Donetsk en Loehansk brengen de politieke oplossing voor het conflict niet dichterbij, aldus Koenders.

Bij de ramp met het vliegtuig van Malaysia Airlines op 17 juli kwamen alle 298 inzittenden om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

De verhouding tussen de Nederlandse en Oekraïense regering schuurde vorige week toen minister Klimkin tegen Nieuwsuur zei dat het geen probleem was geweest als ons land na de ramp contact had gezocht met de rebellen, die de crashsite onder controle hebben. Kiev stelde twee dagen later echter in een verklaring dat het vanaf het begin tegen rechtstreekse contacten met de separatisten was. Het Nederlandse contact met de opstandelingen loopt via de OVSE.