Nieuws
888924
Nieuws

Inflatie omhoog dankzij duurdere smartphones

De introductie van nieuwe, duurdere smartphones in oktober heeft de inflatie opgedreven. Gemiddeld stegen de prijzen in oktober met 1,1%.

Dat is een stijging ten opzichte van september, toen de inflatie 0,9% bedroeg. Gemiddeld schommelt de inflatie dit jaar rond de 1%, maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend bekend.

 

{"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0ApB2C2uUFlHIdDRCRHlWRGNnSmg4cHIzREhvUllqcXc&transpose=0&headers=1&range=A1%3AB42&gid=0&pub=1","options":{"titleTextStyle":{"bold":true,"color":"#000","fontSize":"22"},"vAxes":[{"title":"Inflatie in %","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null},{"useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindow":{"max":null,"min":null},"maxValue":null}],"title":"Inflatie stijgt, maar blijft laag","curveType":"function","booleanRole":"certainty","height":371,"animation":{"duration":500},"legend":"in","width":540,"focusTarget":"series","lineWidth":2,"hAxis":{"title":"Maand","useFormatFromData":true,"minValue":null,"viewWindowMode":null,"viewWindow":null,"maxValue":null},"tooltip":{"trigger":"none"}},"state":{},"view":{},"isDefaultVisualization":false,"chartType":"LineChart","chartName":"Diagram 1"}  

Data: CBS, Grafiek: DFT

Smartphones

In oktober kwamen nieuwe smartphones op de markt, die volgens het CBS meer dan 6% duurder waren dan de modellen van vorig jaar. In september was er nog sprake van een flinke daling van de prijs van een smartphone.

Ook de prijs van voeding dreef de inflatie omhoog, melden de statistici.

Tanken voordeliger

Automoblisten waren daarentegen een stuk voordeliger uit. De gemiddelde prijs van benzine daalde naar €1,68 per liter.

De benzineprijs volgt de olieprijs, die stevig daalde. Dat de euro goedkoper werd ten opzichte van de dollar, remde de prijsdaling. Een vat ruwe olie, de grondstof voor benzine, wordt in dollars afgerekend.

Europees gemiddelde

Nederland zit wat inflatie betreft precies op het Europees gemiddelde. In de eurozone wordt een andere meetmethode gebruikt, die de kosten van een eigen huis niet meerekent. Volgens die definitie was de Nederlandse inflatie in oktober 0,4%.

Dat is ook het Europees gemiddelde en ver onder het inflatiedoel van 2%, dat de Europese Centrale Bank (ECB) hanteert. Vanmiddag laat ECB-president Mario Draghi weten of hij nieuwe maatregelen treft om de inflatie in de eurozone weer op te jagen.