Nieuws
888926
Nieuws

Luxemburg sloot belastingdeals met honderden bedrijven

Grote multinationals als IKEA, Pepsi en FedEx hebben geheime belastingdeals gesloten met Luxemburg. De 343 bedrijven hebben in ruil voor gunstige belastingtarieven vermoedelijk honderden miljarden dollars naar Luxemburg gesluisd.

Dat blijkt uit 2800 pagina's geheime documenten die zijn doorgelicht door International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) en een team van meer dan 80 journalisten, aldus het ICIJ woensdag.

Winst verplaatsen

Ingewikkelde boekhoudingtrucs en het gebruiken van ingewikkelde rechtsvormen zorgen ervoor dat grote bedrijven hun winst naar Luxemburg kunnen verplaatsen. Daardoor ontkomen ze aan de hoge belastingen die worden geheven in de landen waar ze veelal zetelen of de meeste zaken doen. In sommige gevallen betaalden bedrijven slechts 1 procent belasting over de winst.

Uit de documenten blijkt dat Luxemburg in honderden gevallen fiscale voordelen aanbood aan de bedrijven. Het advies- en accountantskantoor PwC zou hebben bemiddeld en voor bedrijven hebben uitgezocht waar voordeel te behalen valt. Nicolas Mackel van Luxembourg for Finance, dat deels in handen is van de overheid, ontkent dat er dealtjes worden gesloten.

Kamer verontrust

PvdA en GroenLinks zijn verontrust over het sluiten van geheime belastingdeals. Ze willen daarover snel een debat met het kabinet, hebben ze donderdag laten weten. PvdA-Kamerlid Ed Groot is „verontrust en verbolgen over deze schadelijke praktijken”. Multinationals ontduiken volgens hem hun maatschappelijke verantwoordelijkheid ten koste van werknemers, kleinere bedrijven en ontwikkelingslanden.

Mogelijk tegen regels

Luxemburg en de Europese Unie (EU) ruziën al maanden over het belastingstelsel van Luxemburg. De EU doet onderzoek naar belastingafspraken die het land heeft gemaakt met Amazon en Fiat Finance, omdat die mogelijk strijdig zijn met Europese regelgeving. Luxemburg zou echter niet alle informatie willen geven over de afspraken.