Nieuws
888935
Nieuws

VEB wil onderzoek naar wanbeleid bij SNS Reaal

Als het aan beleggersvereniging VEB ligt, gaat de Ondernemingskamer onderzoeken of er sprake was van wanbeleid bij SNS Reaal. De bank-verzekeraar werd begin 2013 genationaliseerd.

De VEB heeft eerst het onderzoek van de commissie Hoekstra afgewacht. Volgens de belangenclub heeft die commissie vooral de periode rond de nationalisatie onderzocht, terwijl de VEB het nodig vindt dat ook de periode vanaf 2006 goed wordt bekeken.

'Bij deze bank-verzekeraar zijn duidelijke signalen van wanbeleid over de periode vanaf beursgang in 2006 tot de nationalisatie in 2013. De onderste steen moet boven komen. Tenslotte heeft dit geleid tot de nationalisatie die de belastingbetaler miljarden heeft gekost', aldus VEB-directeur Paul Koster.

Onderzoek

De VEB heeft het verzoek vanochtend gedaan bij de Ondernemingskamer van het Gerechtshof Amsterdam. Allereerst moet de rechter bepalen of de aandeelhouders, die bij de nationalisatie werden onteigend, nog ontvankelijk zijn voor het doen van een enquêteverzoek.

De andere partijen die zo'n verzoek hadden kunnen indienen (het huidige bestuur van SNS, de Advocaat Generaal, de vakbonden en de Staat als enig aandeelhouder) hebben dat niet gedaan.