Nieuws/Binnenland
888940
Binnenland

LES ARC 1950

Afzien in luxe

Het wintersport boekingsseizoen is alweer in volle gang. Een mooi moment om bij het tien jaar jonge Franse skidorp Les Arc 1950 stil te staan. Niets mag hier het gezichtsveld van de verwende wintersporter verstoren. Auto’s bevinden zich ondergronds en zelfs de ’stations’ van de bergliften zijn niet te zien. Het geeft Les Arc 1950 iets aangenaam surrealistisch.

Wel het gemak van personenwagens, die je naar hotel of appartement brengen, en van stoeltjes, die je naar bergtoppen tillen, maar vanwege uitgekiende architectuur heb je niet het ongemak van ronkende motoren en ratelende kabelbanen. Alsof je door een witte fantasiewereld zweeft, omgeven door luxe. Arc 1950 ademt aldus de illusie van perfectie uit. In het hart van het dorp ontbreekt uiteraard de romantische kerktoren niet, maar een godshuis zit er niet onder. Een kerkdienst past niet in het dagschema van de mondaine vakantieganger. Weelde wel, in overvloed aanwezig, hier op 1950 meter boven de zeespiegel.

Immens

Dat met liefde en aandacht voor het menselijk welzijn bedachte dorp… Je skiet er aan de ene kant in en er aan de andere kant uit en glijdt daarbij door een oase van comfort. Beetje wonderlijke paradox toch wel dat je uitgerekend hier de prikkel voelt om te testen wat een mens op één dag zoal kan vergen van lichaam en geest. Je zonder dwang overgeven aan een uitputtingsslag, het heeft alles te maken met de oneindige witte wereld die zich rond jouw behaaglijke logeerbed uitstrekt. Het verleidt de stukjesschrijver tot een Alternatieve Elfdorpentocht, zonder klunen en wakken, maar wel met de uitgestrektheid die onweerstaanbare monstermarathons eigen is. Een immens skigebied, dat zich uitstrekt van de dorpen van Les Arcs tot voorbij de grenzen van La Plagne. Voor uw beeldvorming: mis op het verste punt, in Champagny, de laatste lift en je zit anderhalf uur in een taxi voordat je terug bent bij je hotel.

Herder

Vroeg ontbijten dus, op zo’n dag. En dan op pad, te beginnen in de eigen slalomstraatjes van Arc 1950, stukje hoger naar Arc 2000 en dan parallel met de flanken van de Mont Pourri langs Arc 1600 richting Arc 1800. Berghellingen vol Arcjes, het gevolg van de dadendrang van een gewezen herder.

Robert Blanc uit Hauteville-Gondon was 14 toen hij met z’n schaapjes door het gebied trok en werd later berggids in Courchevel. Hij zag daar skiërs en concludeerde: bij mij thuis hebben ze veel meer mogelijkheden, maar dan moeten er wel skidorpen voor hen worden gebouwd en dat zal onvermijdelijk de economische doodsteek zijn voor mijn Hauteville in het dal. Hij vroeg en kreeg begrip van z’n dorpsgenoten en ging samenwerken met de jonge zakenman Roger Godino.

De twee vonden in Emile Allais, de eerste skikampioen van Frankrijk, de perfecte ambassadeur en in Charlotte Perriand een bevlogen architect met een creatieve geest. Zij hield zichzelf voor: we kunnen het de natuur niet aandoen om een echt stadje in die prachtige bergen te bouwen. Dus schiep ze haar nederzetting zodanig dat van bovenaf de daken lijken op kleine berghellinkjes. Bovendien stond ze erop dat in alle appartementen open keukens kwamen, want mevrouw was feministe van het eerste uur en als dames toch nog werden geacht om te koken, dan in ieder geval niet in een afgesloten ruimte.

Doelmatigheid

De samenwerking werd zo’n succes dat besloten werd tot een tweede project: Arc 1800, tweehonderd meter hoger, maar ook met respect voor het natuurschoon geschapen. Dat kun je van Arc 2000 niet zeggen. Andere architect, schoonheid vervangen door doelmatigheid. De natuur reageerde met lawines, waarvan de tweede Robert Blanc fataal werd. Hij wilde toeristen redden en werd zelf bedolven onder een nieuwe sneeuwmassa. Ze hebben op de berg hun lesje geleerd met dat misbakseldorp.

Arc 1950 werd tien jaar geleden in alle opzichten een tegenpool: stijlvol, romantisch, praktisch. Prettige bijkomstigheid: de laatste Arc was nog niet geopend of Les Arcs en La Plagne werden één immens skigebied. En dat zal de skiënde stukjesschrijver weten ook, op deze dag van de lange adem. Een straf is het overigens niet, al die uitstekend geprepareerde rode afdalingen onder een strakblauwe hemel, voordat in Plan Peisey even de ski’s uit moeten voor een imponerende oversteek met de gondel Vanoise Express (zie kader) naar het gebied van La Plagne.

 

Plagnes

Verschil tussen de ene en de andere kant van de kloof: de pistes van La Plagne zijn gemiddeld gemakkelijker en nog uitgestrekter. En het barst er van de Plagnes, niet te missen ’stempelposten’ tijdens deze Elfdorpentocht. Zo doen we aan: Belle Plagne, Plagne Bellecote, Plagne Soleil, Plagne Villages, Plagne Centre en Plagne Aime 2000, die de teller op elf brengt. En dan moeten we nog wel dat hele eind terug.

Gelukkig bevindt zich ergens onderweg op een aangenaam zonnig plateau het bergrestaurant Verdons Sud, waar de uitbater op het lumineuze idee is gekomen om behalve een aangename maaltijd ook pantoffels aan te bieden. Even de skischoenen uit en met je brandende voeten in een weelderig bed van pluche stappen. In het geval van de stukjesschrijver bevindt zich het hoofd van pa Simpson in tweevoud op zijn wreven, maar een kniesoor die zich daar op zo’n moment aan stoort.

Of het aan de pantoffels ligt of aan de geestverrijkende drankjes zal nooit duidelijk worden, maar feit is dat ter hoogte van Arc 1600 de laatste lift pijnlijk wordt gemist. Even wachten dus op de bus en dientengevolge zodanig te laat komen voor de body care treatment bij Deep Nature Spa dat de masseuse zich moet beperken tot louter de beenspieren. Ach, een mens kan niet alles hebben. Zelfs niet in Arc 1950.

Gondel

De pendel tussen het skigebied van Les Arcs en dat van La Plagne is een belevenis op zich. De cabines van de Vanoise Express hebben twee verdiepingen en hangen 380 meter boven het dal. De kabel is 1838 meter lang. Om het geheel wat fleuriger te maken, is de beroemde ontwerper Castel Wajac ingeschakeld. Zijn kleurrijke afbeeldingen sieren de buitenkanten van de gondels.

Bobslee

Voor wie het op twee latten of een board in de sneeuw nog niet snel genoeg gaat, heeft La Plagne zijn olympische bobsleebaan. Voor de toeristen is een speciaal programma samengesteld. Eerst kan worden geoefend in een slee van schuimrubber. Wie zich klaar waant voor het grotere werk, kan vervolgens in een echte bob stappen, die met 120 kilometer per uur naar beneden suist.

 

Lunch

Lunchen aan de ’piste’ op nog geen vijftig meter van je hotel? Dat kan in Arc 1950. Restaurant La Vache Rouge ligt midden in het dorp, waar skiërs langs het terras glijden. Het eten is er van uitstekende kwaliteit.

Heli

Op loopafstand van het skidorp Arc 1950 ligt het helikopterplatform van Heli Mountains. Vanaf 45 euro kunnen hier vandaan vluchten worden gemaakt, variërend van een korte trip boven de pistes van Les Arcs tot een grand tour naar de Mont Blanc. Ook kan de heli gebruikt worden als vervoermiddel tussen luchthaven en hotel.

 

REISWIJZER

Arc 1950 is uitstekend te bereiken met auto, vliegtuig en trein. De afstand, gemeten vanaf Utrecht, bedraagt 1100 kilometer. Er is vanaf Amsterdam een dagelijkse vliegverbinding met Genève (KLM) en vanaf Rotterdam elke zaterdag en zondag (transavia.com). De SkiThalys rijdt tussen 20 december en 21 maart iedere zaterdag rechtstreeks vanaf Amsterdam naar Bourg Saint Maurice.

Info: www.arc1950.com