Nieuws/Binnenland
888958
Binnenland

Burger stapt naar rechter om zorghervorming

De dochter van een hoogbejaard hulpbehoevend echtpaar dat volgend jaar door de hervorming in de zorg zijn huishoudhulp verliest, sleept de gemeente voor de rechter. Het is de eerste keer dat een burger een rechtszaak begint tegen de zorghervorming.

De vrouw krijgt in het proefproces steun van de koepelorganisatie van mensen met een beperking. Volgens de organisatie Ieder(in) handelen gemeenten in strijd met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het Friese stel, 88 en 89 jaar, kan zonder de wekelijkse zeven uur huishoudelijke hulp niet langer zelfstandig wonen, zegt hun dochter in de Volkskrant.

De rechter moet nu oordelen of gemeenten, in dit geval het Friese Dantumadeel, in hun recht staan als zij huishoudelijke hulp voor gehandicapten en ouderen niet langer vergoeden zonder eerst met deze inwoners te bespreken of zij zichzelf dan kunnen redden.

Onrust

Veel gemeenten overtreden de wet door het schrappen van huishoudelijke hulp voor mensen met een beperking en ouderen. Dat zegt Ieder(in). Veel van die mensen hebben van hun gemeente een brief gekregen waarin staat dat die hulp volgend jaar stopt. De gemeenten zeggen dat de mensen de hulp voortaan zelf moeten regelen en betalen. Soms helpt de gemeente om hulp in te kopen tegen een gereduceerd tarief.

Ieder(in) zegt dat het zomaar schrappen van de huishoudelijke hulp onder meer in strijd is met de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Het stopzetten kan alleen als het gebeurt na onderzoek en behoorlijke motivering. Soms moet de gemeente alsnog schoonmaakhulp 'op maat' aanbieden.

De koepelorganisatie wil dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) de gemeenten oproept zich aan de regels te houden. „Het schrappen van de huishoudelijke hulp verkleint de zelfredzaamheid van mensen. Kern van de Wmo is dat gemeenten en burger met elkaar in gesprek gaan en samen vaststellen wat er nodig is. Dit principe wordt nu met voeten getreden”, zegt Ieder(in).