Nieuws/Binnenland
888974
Binnenland

Gezondheid lijdt onder inbraak

Slachtoffers van een inbraak houden hier vaak langdurig psychische en lichamelijke klachten aan over. Ze komen moeilijker in slaap of hebben last van nachtmerries. Ook concentratieproblemen komen geregeld voor, terwijl men ook vaker boos, neerslachtig of gespannen is.

„Veertig procent van de mensen bij wie is ingebroken, voelt zich daarna niet meer veilig in hun eigen huis. Een inbraak laat echt diepe sporen na en een vijfde van de slachtoffers denkt daar zijn leven lang last van te houden”, zegt voorzitter Coen Staal van de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW), die onderzoek deed naar de gevolgen van inbraak.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is geschrokken van de gevolgen van inbraak op slachtoffers. „Vandaar dat ik een nieuw initiatief van de NIPW ondersteun om je eigen huis door de ogen van een inbreker te bekijken. Je ziet dan de knelpunten en kunt maatregelen nemen om inbraak tegen te gaan. Want het gebeurt nog altijd veel te vaak dat ongenode gasten binnendringen.”

Het kabinet wil het aantal woninginbraken terugdringen tot maximaal 61.000 in 2018. In 2012 werden er nog 91.000 inbraken gepleegd. Inmiddels lijkt het de goede kant op te gaan, want het aantal inbraken in de eerste acht maanden van dit jaar is gedaald met 16% ten opzichte van diezelfde periode in 2013.

Schade

„Maar het zijn nog altijd cijfers die er niet om liegen. Gemiddeld wordt er 240 keer per dag een poging tot inbraak gedaan en zo’n 160 keer lukt het nog ook. Uit ons onderzoek blijkt dat de financiële schade gemiddeld 2800 euro bedraagt”, weet Staal. „En de emotionele schade blijkt nog vele malen groter te zijn.”

„De klachten variëren en er is een aantal opmerkelijke verschillen tussen mannen en vrouwen. Zo voelen mannen zich meer dan vrouwen verdrietig of neerslachtig na een inbraak (21 tegen 12%) en hebben vrouwen meer te kampen met gevoelens van boosheid of irritatie (19 tegen 4%)”, aldus de voorzitter. „Ook hebben vrouwen meer moeite om in slaap te komen, ze slapen onrustiger en worden vaker bij ieder geluidje in huis wakker. Mannen hebben daarentegen meer last van nare dromen of nachtmerries net na een inbraak.”