Nieuws
889005
Nieuws

Curatoren eisen €16 miljoen

Miljoenenclaim voor vastgoedman Lips

De curatoren van de failliet verklaarde vastgoedman Roger Lips claimen €16 miljoen bij één van zijn eigen vennootschappen.

Het gaat om Burgfonds The Wall bv, het bedrijf waaraan de huurders van winkelcentrum The Wall huur betaalden.

Dat schrijven curatoren Flip Schreurs en Jan Stadig in het vierde verslag over Lips’ persoonlijke faillissement. Schreurs zegt dat de miljoenenclaim gebaseerd is op een rekening-courantvordering in verband met The Wall.

Saillant is dat Burgfonds The Wall via een getrapte constructie eigendom is van de vijf kinderen van Lips. De Brabander verkocht de aandelen in een aantal van zijn bedrijven in december 2012 voor €1 aan een vijftal stichtingen. Vier maanden later ging Lips failliet.

Lips was vooral bekend als ontwikkelaar en eigenaar van winkelcentrum The Wall. SNS Bank heeft naar eigen zeggen nog €52 miljoen te goed van Lips, ABN Amro eist nog €25 miljoen.

De curatoren schrijven ook dat Lips inmiddels op verzoek van ABN Amro ook in Zwitserland failliet is verklaard. Definitief is dat vonnis nog niet, Lips gaat in hoger beroep.

Ook verzet Lips zich tegen de verkoop van zijn chalet in het Zwitserse skidorp Crans-Montana, die op last van hypotheekhouder Union Bancaire Privée wordt geveild. Lips heeft nog een schuld van omgerekend €9,1 miljoen bij de Zwitserse bank. De chalet heeft hij in september 2012 aan zijn kinderen geschonken. De curatoren betwijfelen de rechtmatigheid van die transactie.

In een reactie schrijft Lips het curatorenverslag nog niet te kennen.