Nieuws/Binnenland
889010
Binnenland

Strijd om Europees voetbal barst los

De strijd om de uitzendrechten van het Europese voetbal is spannender dan ooit. RTL, SBS, FOX en wellicht ook Eurosport azen op de Champions League en/of Europa League, zo verwachten verschillende ingewijden.

En ook de NOS maakt nog een kleine kans, al heeft directeur Jan de Jong na het binnenhalen van de eredivisiesamenvattingen laten weten „uitgewinkeld” te zijn.

Aantrekkelijk

De UEFA voert deze week in Amsterdam gesprekken met geïnteresseerde omroepen. De biedingen moeten eind november binnen zijn. Zowel het contract van Champions League (nu bij de NOS) als dat van Europa League (momenteel te zien op RTL 7) loopt na dit seizoen af. Alle omroepen houden gedurende de biedingprocedure de kaken stijf op elkaar.

Hoewel FOX eerder dit jaar het voetbal heeft afgestoten op het open kanaal, wordt die zender toch getipt als een gegadigde. FOX is het enige bedrijf dat een vrij te ontvangen kanaal heeft en (via FOX Sports) ook betaalkanalen exploiteert. „Een aantrekkelijke combinatie, voor de UEFA én voor FOX”, stelt een marktkenner. In de race om het betaalpakket moet FOX enkel opboksen tegen abonneezender Sport1.

Cachet

Wat de wedstrijden op het open net betreft hebben ook andere partijen voldoende redenen om een bod uit te brengen. RTL heeft al jaren de Europa League en zal die niet zomaar opgeven. Maar de Champions League is wel de koningsklasse en geeft het bedrijf nog net iets meer cachet. Bovendien zet RTL met RTL 7 al jaren zwaar in op sport.

SBS (SBS6, Net5 en Veronica) heeft al diverse malen laten weten meer voetbal te willen brengen en baalde van het mislopen van de eredivisie eerder dit jaar. Dat zou een extra reden kunnen zijn om nu iets dieper in de buidel te tasten. De vraag is bij welke zender SBS de wedstrijden dan zal onderbrengen. Op SBS6 slaan de duels een gat in de reguliere programmering; Veronica lijkt een meer logische keuze.

Kansloos

Eurosport (tegenwoordig in handen van het groeihongerige Discovery) wordt door sommigen genoemd als outsider. De kans dat een ’nieuwe’ partij (kabelaar, internetprovider) met de rechten aan de haal gaat – zoals het telecombedrijf BT vorig jaar in het Verenigd Koninkrijk – sluiten diverse bronnen uit.

De publieke NOS heeft eerder aangegeven dat het „zeer onwaarschijnlijk” is dat de omroep meebiedt op de Champions League. Toch houden ingewijden er nog altijd rekening mee dat de NOS niet helemaal kansloos is, aangezien directeur Jan de Jong de voetbalrechtenwereld als geen ander kent. De Jong reageert desgevraagd: „Ik zeg er nu niets over om het proces niet te verstoren.”

Mocht een van de Europese competities inderdaad naar de publieke omroep gaan, zal dat ongetwijfeld tot woedende reacties uit de politiek leiden. Dat sportrechten met belastinggeld worden betaald is al lang een heikel onderwerp in Den Haag. Formeel kan de politiek echter niet ingrijpen.

Gokken

De NOS betaalt naar schatting circa 10 miljoen euro per jaar voor de Champions League en 20 à 25 miljoen euro voor de eredivisie.

In de kantlijn van de rechtenstrijd speelt het legaliseren van internetgokken, naar verwachting begin 2016, eveneens een rol. Zenders mogen dan rond de wedstrijden reclamespotjes van gokbedrijven uitzenden. Die verwachte extra inkomsten kunnen de tv-stations in de strijd werpen om de voetbalrechten binnen te halen. Maar zo lang de Wet op de kansspelen niet is gemoderniseerd, blijft het voor de televisiebedrijven gissen wat wel en niet mag en wat de opbrengsten zullen zijn.