Nieuws/Buitenland
889012
Buitenland

Militairen VS mogen woord 'neger' gebruiken

Amerikaanse militairen mogen collega's met een donkere huidskleur 'neger' (negro) noemen. Ook de termen 'zwart' en 'Afrikaans-Amerikaans' kunnen worden gebruikt voor het verwijzen naar collega's, blijkt uit geactualiseerde regelgeving van het Amerikaanse leger, meldde CNN woensdag.

De term neger is volgens het gerespecteerde Oxford Dictionary of English uit zwang geraakt en lijkt nu zelfs „beledigend in zowel het Brits als Amerikaans Engels”. Het is niet bekend wanneer of waarom het woord neger aan de regelgeving is toegevoegd.

Een bron binnen het leger liet weten dat het woord mogelijk is toegevoegd, zodat militairen met een donkere huidskleur zichzelf zo kunnen beschrijven in registratiedocumenten. Een officier die is gespecialiseerd in personeelszaken bij Defensie noemt die redenering echter „de domste die ik ooit heb gehoord”.

De Amerikaanse strijdkrachten verzamelen demografische gegevens over de samenstelling van het leger om militairen gelijken kansen te kunnen geven en discriminatie te voorkomen.