Nieuws/Binnenland
88906
Binnenland

Pisas beëdigd als nieuwe premier Curaçao

WILLEMSTAD - Gilmar ’Pik’ Pisas wordt vrijdag op Curaçao beëdigd als minister-president. De voor bestuurlijke corruptie veroordeelde ex-premier Gerrit Schotte keert dankzij de aanstelling van zijn partijgenoot terug in het centrum van de macht op het Caribische eiland.

Schotte deed zelf geen poging minister te worden, omdat hij niet door de screening komt. Maar de ex-premier is wel de aanvoerder van de coup die al na vijftig dagen het einde betekende van de regering van Hensley Koeiman. Schotte nodigt de bevolking uit de regeringsaanstelling vandaag te vieren. Met een gratis borrel in Willemstad.

Het nieuwe interim-kabinet Pisas, bestaand uit ministers uit onder meer Schotte’s MFK en Korsou di Nos Tur, betekent dat er twee partijen aan de macht komen die veel kritischer zijn naar Nederland. Volgens Schotte onderdrukt Den Haag het eiland via het justitiële systeem. Ook leider Amparo dos Santos van KdNT streeft naar uiteindelijke onafhankelijkheid.

Officieel past interim-premier Pisas alleen op de winkel: eind april volgen nieuwe verkiezingen. Schotte heeft echter laten weten dat hij geen stembusgang wil. Als het aan hem ligt, blijft zijn nieuwe ploeg aan de macht. Maar de reeds uitgeschreven verkiezingen mogen niet worden afgeblazen.

Het is voor het eerst sinds Schotte’s rumoerige aftreden in 2012 dat de omstreden politicus weer de machtigste regeringspartij vertegenwoordigt op Curaçao. In september van dat jaar sloot hij zich op in het regeringsgebouw Fort Amsterdam voor hij uiteindelijk de aftocht blies.