Nieuws/Binnenland
889333
Binnenland

Van Rijn wil betere zorg 'voor iedereen'

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) wil de zorg in z'n algemeenheid beter maken. „Niet alleen voor mijn moeder, maar voor iedereen”, zei hij dinsdagavond in het televisieprogramma Pauw.

De bewindsman sprak daar over de wijze waarop zijn moeder in een Haagse zorginstelling wordt verpleegd. Aanleiding was een verhaal in het AD, waarin zijn vader Joop van Rijn (81) en Ben Oude Nijhuis (82) hun beklag deden over de falende zorg voor hun zwaar dementerende echtgenotes. Personeel zou mevrouw Van Rijn en andere bewoners soms uren alleen laten.

Volgens Van Rijn is zijn vader geschrokken van alle publiciteit, praten ze samen veel over de geleverde zorg maar zou het goed zijn de privacy van z'n vader te respecteren. De staatssecretaris benadrukte dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg in het algemeen niet goed genoeg is. Maar het vergt tijd om de zorg voor mensen die intensieve en langdurige zorg nodig hebben, te verbeteren. „Dat is niet met één vingerknip geregeld”, zei hij.

Het is ook niet alleen een kwestie van geld, het gaat ook om de opleiding van het personeel en de (kleinschaliger) organisatie van de zorg. Het kabinet hervormt de zorg, maar probeert daarbij de zware zorg in de instellingen te ontzien. Daarop wordt volgens Van Rijn amper bezuinigd.

In Nederland zullen volgens Van Rijn steeds meer ouderen komen die zwaardere zorg nodig hebben. De vraag hoe die zorg is geregeld en hoe die kan worden verbeterd, is voor hem een van de redenen waarom hij in de politiek is gegaan. „Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim”, zei hij eerder op de dag al. „Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld. Daarom is dat wat mij betreft de belangrijkste pijler onder de hervorming van de langdurige zorg.”