Nieuws/Buitenland
889438
Buitenland

Verkiezingen sowieso ramp voor Obama

Verkiezingen een feest der democratie? Er zijn veel andere geluiden te noteren tijdens de Congresverkiezingen in Amerika. Gevreesd wordt voor een nog verdeelder politiek landschap waarbij beslissingen in Washington nog moeilijker tot stand komen.

Welke uitslag er vannacht ook komt. Of het nou de verwachte meerderheid voor de Republikeinen is in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, of als de Democraten alsnog net genoeg Senaatszetels weten te behouden. De laatste twee jaren van president Obama worden sowieso een crime. De glans is er bij hem af en hij krijgt steeds minder gedaan, bovendien zullen de Republikeinen in aanloop naar de presidentsrace in 2016 hun hakken nog meer in het zand zetten.

Een onbestuurbaar land blijft over, waarbij Obama enkel per presidentieel decreet kan proberen besluiten er door te drukken. Bijvoorbeeld om te proberen immigranten een legale status te geven of de belastingen te verhogen. Maar deze beslissingen kunnen na zijn termijn weer met een pennenstreek ongedaan gemaakt worden.

Intussen zullen de Republikeinen de druk opvoeren, waardoor Obama wellicht ook gedwongen wordt een hardere opstelling in te nemen, bijvoorbeeld bij de bestrijding van radicale moslimterreur of richting de Russische president Poetin.

De Amerikaanse burger is teleurgesteld in de besluitloze Obama, maar ook ontevreden over het Congres, dat met de talloze begrotingsruzies het land aan de financiële afgrond heeft gebracht. Maar of deze tussentijdse verkiezingen de juiste manier zijn om met de politici af te rekenen is de vraag.

Het tussentijdse rapport – waarbij slechts 40 procent van het electoraat naar de stembus gaat en Obama waarschijnlijk een onvoldoende krijgt – werd om democratische redenen ingevoerd. Maar de ’midterms’ gaan nagenoeg zeker voor een nog grotere onbestuurbaarheid zorgen.

Het geklaag is dan ook niet van de lucht. „En onze kinderen zijn ook nog de hele dag vrij omdat de scholen worden gebruikt als stemlokalen. Zelfs de privéscholen, terwijl daar geen stembus te bekennen is”, moppert een New Yorkse moeder terwijl ze met een verhit hoofd en twee kinderen onder de arm net uit het stemlokaal stapt.

Onze correspondent Herman Stam volgt de uitslagen van de verkiezingen op de voet:

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");