Nieuws/Buitenland
889439
Buitenland

Republikeinen stevenen af op winst tijdens midterm-verkiezingen

Wordt Obama vleugellam?

Wordt president Obama vleugellam in zijn laatste twee jaar in het Witte Huis? De peilingen voor de tussentijdse Congresverkiezingen wijzen op een draai om zijn oren waarbij de Republikeinen afstevenen op een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat.

’It’s the economy stupid’. Democraat Bill Clinton scoorde er gigantisch mee tijdens zijn verkiezingscampagne. Maar zijn partij en president Obama worstelen er als geen ander mee tijdens deze tussentijdse Congresverkiezingen.

Hoe hard de Democraten het ook proberen, de kiezer bedankt ze niet voor het feit dat de VS weer uit het dal aan het kruipen zijn. ,,De gewone Amerikaan is er nog helemaal niet van overtuigd dat de crisis achter de rug is en zelfs bang dat hij de komende tijd geen baan kan vinden of ontslagen wordt’’, legt Jeffrey Polak, gerenommeerd opiniepeiler namens de Democraten uit.

Deze Maurice De Hond van de VS doorkruist stad en land om namens de partij inschattingen te maken hoe de kansen liggen, welke onderwerpen scoren en wat meer belicht moet worden door Democratische kandidaten. Iets waar Polak, die vandaag even in New York is, al jaren ervaring mee heeft.

Tijdens elke verkiezingen is het van groot belang om te laten zien dat jouw partij het beste de economische problemen de baas kan, maar nu tijdens de nasleep van de crisis is dat helemaal van levensbelang. „De Republikeinen hameren deze dagen uiteraard ook op de onveiligheid in het land. De Secret Service die het Witte Huis niet kan bewaken, de ebola-crisis die zich razendsnel zou verspreiden in ons land, de grenzen die wagenwijd openstaan voor illegale immigranten en noem maar op. Punten waar de Republikeinen traditioneel beter op scoren in de ogen van de kiezers. Maar wat je vooral ziet is dat op dit moment wordt gedacht dat de Republikeinse partij beter in staat is om de economische problemen aan te pakken’’, legt Polak uit.

Economische data laten zien dat de economie in de VS aantrekt, al was er de afgelopen weken een flinke correctie op de beurzen en dat helpt de Democraten niet. „De publieke opinie loopt altijd achter de realiteit aan. Dat is altijd zo geweest’’, zegt Polak vol enthousiasme hoewel zijn partij op verlies staat.

Hoe hard overal Obama ook zijn best doet te vertellen dat de werkloosheidscijfers dalen en dat hij eigenhandig de auto-industrie in Amerika heeft gered, de waardering ervoor ontbreekt en dat zal dinsdag gevoeld worden.

„Kijk, het zit volgens mij zo. Als je tevreden bent en alles gaat hunky-dory, dan heb je geen enkele reden om van koers te wijzigen toch? Maar als je een campagne runt, is realiteit irrelevant en perceptie alles. En de perceptie van mensen is momenteel nu eenmaal anders dan de economische data aangeven’’, is Polak van mening.

Hillary

Hij bagatelliseert het belang van deze verkiezingen en wijst er op dat veel weer kan veranderen als Hillary Clinton namens de Democraten in de arena komt voor de presidentsrace in 2016. Bovendien kan volgens hem zeker niet alles in de schoenen van Obama worden geschoven.

„Er is hier iets dat we de six-year itch noemen. Iedere president heeft daar last van tijdens de midterms met wellicht als enige uitzondering Bill Clinton. Maar het is ontegenzeggelijk waar dat Obama een stuk minder populair is en dat de Democratische kandidaten daar in het hele land last van hebben’’, geeft Polak toe.

Polak zou echter Polak niet zijn als hij ook hier een draai aan weet te geven. „Ik ga mezelf wellicht nu een beetje tegenspreken, maar ik wil je ook iets anders meegeven. Wat je ook ziet, is een steeds negatievere houding ten opzichte van het Congres. Maar liefst driekwart van de Amerikanen keurt het werk in Washington af. Congresleden krijgen lagere beoordelingen dat tweedehands-autoverkopers. Het nationale gevoel is: ze krijgen daar niks gedaan en er verandert toch niks. Vroeger dachten mensen nog ’Mijn Congreslid is anders’, die tijd is wel voorbij.’’

Hij wijst er fijntjes op dat dit mede is gekomen door de impasses en onenigheid in de hoofdstad over de begroting waardoor overheidsdiensten weken dicht moesten, iets wat in zijn ogen vooral op het conto te schrijven is van de Republikeinen. En passant geeft hij de waarschuwing mee dat Washington de komende twee jaar nog minder gedaan krijgt als de Republikeinen het Congres overheersen.

Maar Amerikanen zoals Beth Buehler uit het plaatsje Gunnison in de staat Colorado bestrijden dit ten zeerste. De moeder van twee, die bij het lokale reisbureau werkt, wil graag een signaal afgeven dat Obama een slecht rapportcijfer meer dan verdient.

„In mijn staat is het socialisme volledig doorgeslagen. De wereld kent ons er alleen nog van dat je hier legaal marihuana mag roken en daar komen ze allemaal op af. En intussen proberen ze van onze jagers de geweren af te pakken. Het is nu eens tijd voor echte change en niet meer voor al dat gebrabbel en die loze beloften’’, vindt Buehler.