Nieuws/Buitenland
889440
Buitenland

President is glans kwijt

De glans bij president Obama is er volledig af. De president stapte met zijn boodschap van ’change’ het Witte Huis in als een verlosser. Inmiddels stapelen zijn populariteitscijfers dieptepunt op dieptepunt.

De Amerikanen zijn Obama-moe en vinden dat er van die verandering bar weinig terecht is gekomen. Zijn aanpak van binnenlandse en buitenlandse brandhaarden bevalt slecht. Te afwachtend, te traag, luidt het oordeel. Een president die liever in zijn golfkar zit dan problemen bij de kop pakt.

Waar nomaal gesproken een president tijdens de ‘midterms’ naar voren kan worden geschoven door zijn partij als extra stemmentrekker, laten de Democratische kandidaten in het land deze kans nu liever aan zich voorbij gaan.

De grappen zijn daardoor niet van de lucht. Vooral uiteraard in het Republikeinse kamp. ,,De enige redding voor een Democratische kandidaat om alsnog gekozen te worden is als Obama zijn Republikeinse tegenstander steunt’’, schamperen analisten van de Grand Old Party, meestal op de rechtse tv-zender Fox.

Ook een politieke prent in The New York Post was veelzeggend. Daar was de oudste dochter van Obama te zien die een poging waagt klassenhoofd op haar school te worden. Op de tekening vraagt ze haar beroemde vader of hij alsjeblieft thuis kan blijven en niet haar campagne te steunen.

Michelle Obama houdt zich ook koest in deze race. Dit terwijl de populaire First Lady dikwijls onder de aandacht wordt gebracht als haar man een mindere periode doormaakt. ,,Weet je waarom?’’, concluderen de Republikeinse strategen. „Omdat haar achternaam Obama is.’’