Nieuws/Buitenland
889468
Buitenland

VN: nieuwe oorlog in Gaza ligt op de loer

Er is nog steeds geen stabiele Palestijnse regering in Gaza en een nieuwe oorlog ligt dan ook op de loer. Dat zei een hoge medewerker van de Verenigde Naties dinsdag in Gaza.

„Ik zie geen effectief werkende eenheidsregering in Gaza”, aldus Robert Turner van het VN-agentschap Unrwa over de regering van de Palestijnse Autoriteit en Hamas. De VN-medewerker waarschuwde dat er snel politieke stabiliteit moet komen en op zijn minst een gedeeltelijke opheffing van de Israëlische blokkade waardoor Gaza momenteel is afgesloten van de buitenwereld.

Hamas en de Palestijnse Autoriteit hebben veel problemen gehad over onder meer de betaling van salarissen aan Hamas-ambtenaren.

Volgens Turner is de schade na de oorlog in juli en augustus veel groter dan eerder werd gedacht. Wederopbouw gaat twee tot drie jaar duren, schat hij in. Economen in Gaza hebben berekend dat er de komende zes maanden dagelijks vierhonderd vrachtwagenladingen nodig zijn voor de wederopbouw. Tot nu toe zijn er er 75 ladingen gebracht.