Nieuws
889469
Nieuws

Rabo opnieuw afgewaardeerd

Kredietbeoordelaar S&P heeft Rabobank opnieuw afgewaardeerd. De coöperatieve bank staat nu op 'A+'. Dat was 'AA-'.

S&P maakte de downgrade dinsdagavond bekend. Rabobank had altijd een streepje voor bij het ratingbureau omdat de bank beter dan andere banken in staat zou zijn om verliezen op kredieten op te vangen.

Maar inmiddels is de bank op dat gebied niet langer 'superieur' aan branchegenoten, stelt S&P in het rapport.

Negatieve outlook

De zogenoemde outlook voor Rabo blijft negatief. Dat wil zeggen dat eind 2015 mogelijk opnieuw een afwaardering volgt. S&P pakte Rabobank eind 2011 de AAA-status af. Een lagere kredietbeoordeling kan het voor een bedrijf of instelling duurder maken om geld te lenen op de financiële markten.

Naast de verlaging van de kredietbeoordeling van Rabobank maakte S&P nog meer aanpassingen in de ratings van Nederlandse banken.

Stabilisatie

Zo is het bureau iets positiever geworden over SNS Bank, NIBC Bank en Van Lanschot. De twee laatste banken hebben nu een stabiele outlook, in plaats van een negatieve.

Volgens S&P stabiliseren de marktomstandigheden voor de Nederlandse banken, terwijl de omstandigheden de afgelopen jaren juist verslechterden. Ook zien het amerikaanse bureau verbeteringen op de Nederlandse huizenmarkt.

'Meer doen'

Maar de vaderlandse banken zijn er nog niet, aldus het bureau. "Hoewel de winstgevendheid van binnenlandse bankactvititeiten de afgelopen jaren is verbeterd, onder meer door kostenbesparingen, denken we dat er meer gedaan moet worden", schrijft S&P.

Het ratingbureau rekent met 1% economische groei voor ons land dit jaar en in 2015.