Nieuws/Binnenland
889471
Binnenland

Conflict ex-bevelhebber en Defensie opgelost

Een juridisch conflict tussen een vroegere bevelhebber van de Nederlandse militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan en het ministerie van Defensie is opgelost. Kolonel Richard van Harskamp, die de afgelopen twee jaar vanwege dat conflict thuis zat, kan weer aan het werk bij Defensie.

Dat heeft het ministerie dinsdag laten weten. Van Harskamp werd eind 2010 veroordeeld tot tachtig uur werkstraf, waarvan de helft voorwaardelijk, voor vier mishandelingen van zijn vriendin. In december 2011 kreeg hij een boete van 500 euro opgelegd, omdat hij een baksteen tegen het been van de ex-man van zijn vriendin had gegooid. Door die twee straffen besloot Defensie de zogenoemde 'verklaring van geen bezwaar' (VGB) in te trekken, waardoor Van Harskamp niet meer als militair kon werken.

Volgens de bestuursrechter in Breda had Defensieminister Jeanine Hennis-Plasschaert juist gehandeld in deze kwestie. Van Harskamp ging vervolgens tegen die uitspraak in beroep bij de Raad van State. Maar die zaak is dinsdag ingetrokken, zei zijn advocaat Michael Ruperti tegen persbureau ANP.

Aanleiding daarvoor is het besluit van Defensie om Van Harskamp „gelet op bijzondere persoonlijke omstandigheden” te plaatsen op een functie bij een onderzoeksinstituut waarvoor geen VGB is vereist. Als Van Harskamp die functie heeft vervuld, kan hij na een hernieuwd veiligheidsonderzoek voor een volgende vertrouwensfunctie in aanmerking komen, aldus Defensie. Omdat het om een persoonlijke zaak gaat, kan Defensie er verder niet op ingaan.

Ook de advocaat kon inhoudelijk niets zeggen. Wel zei hij dat Van Harskamp verheugd is met het besluit van Defensie en dat hij blij is dat hij weer aan het werk kan.