Nieuws/Binnenland
889475
Binnenland

Kritiek CDA op studieleenstelsel wekt hoon

De felle kritiek van het CDA op het nieuwe leenstelsel voor studenten heeft dinsdag de hoon gewekt van de voorstanders VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Volgens CDA-Tweede Kamerlid Michel Rog deugt de nieuwe manier van studiefinanciering niet en is het onverantwoord om die in te voeren. De vier fracties zeiden in het debat over het wetsvoorstel geen touw te kunnen vastknopen aan de weerstand van de CDA'er.

Het nieuwe stelsel is in de ogen van Rog slecht voor studenten en hun ouders en ook voor het hoger onderwijs. Studenten bouwen veel meer schuld op dan nu het geval is en zeker 2700 mensen per jaar zullen volgens hem afzien van een studie vanwege leenangst. Bovendien vloeit minder geld terug naar het hoger onderwijs dan de 1 miljard euro per jaar die minister Jet Bussemaker van Onderwijs doet voorkomen, aldus het CDA. Dat geld is bedoeld om de kwaliteit van het onderwijs te vergroten.

De voorstanders probeerden de christendemocraat uit te lokken over de eigen plannen om te bezuinigen op het hoger onderwijs en de ov-kaart voor studenten. Rog wilde daar niet inhoudelijk op ingaan. Zijn doel is om het wetsvoorstel in de prullenbak te krijgen. Hij diende een berekening in waaruit zou blijken dat het nieuwe stelsel studenten prikkelt om maximaal te lenen waardoor het stelsel een tikkende tijdbom wordt en uit zijn voegen zal barsten.

De Kamervoorzitter legde het debat nog even stil omdat enkele studenten op de publieke tribune luid protest lieten horen.