Nieuws/Binnenland
889493
Binnenland

Vader Van Rijn luidt noodklok

De man die vanochtend in het AD de noodklok luidde over de erbarmelijke omstandigheden in het verzorgingshuis van zijn vrouw, is niemand minder dan de vader van verantwoordelijk staatssecretaris Van Rijn (Volksgezondheid). Dat erkent de bewindsman tegen De Telegraaf.

De Haagse zorginstelling WZH zou volgens vader Van Rijn ernstig tekortschieten bij de verpleging. Zo zou al jaren ’meerdere keren per week’ urenlang niemand aanwezig zijn op de afdeling waar zijn vrouw woont. Ook wordt ze te weinig verschoond voor haar incontinentie. „Dan staat ze even op en loopt de urine langs haar enkels. Ik ga altijd opgewekt naar haar toe, maar kom er vaak met een zwaar gemoed weer vandaan.”

Zijn zoon, PvdA-bewindsman Van Rijn, krijgt in de Kamer aanhoudend kritiek op de bezuinigingen op de zorginstellingen. In 2013 werd er een half miljard bezuinigd op de langdurige zorg in instellingen, die in totaal 8,1 miljard kostte. Ondanks de grote bezuinigingen die de staatssecretaris ook volgend jaar gaat doorvoeren in de ouderenzorg, wil hij dat de kwaliteit verbetert.

„Mijn persoonlijke situatie is mijn inspiratiebron geweest om in de politiek te gaan. Dat is geen geheim, ik heb het een paar weken na mijn aantreden in de Tweede Kamer gezegd. Dat de kwaliteit van zorg omhoog moet, wordt in heel Nederland breed gedeeld”, reageert de staatssecretaris op het interview van zijn vader.

Volgens SP-Kamerlid Leijten is de Inspectie voor de Gezondheidszorg al enige tijd bezig met een onderzoek naar de instelling. WZH gaf in het AD aan dat het ’niet in kan gaan op individuele casussen’.