Nieuws
889494
Nieuws

Nederland levert Russische hacker uit aan VS

Nederland gaat de Rus Vladimir Drinkman, verdacht van de grootste dataroof ooit, uitleveren aan de Verenigde Staten. Drinkman wordt gezien als de drijvende kracht achter een groepering die tussen 2005 en 2012 zo’n 160 miljoen creditcardnummers wist te stelen.

De hackersgroepering wordt ervan verdacht bij 17 bedrijven te hebben ingebroken, waaronder bij de Nasdaq. Volgens de VS gaat het om de grootste diefstal van data in de Amerikaanse geschiedenis.

Drinkman werd in juni 2012 aangehouden in Amsterdam nadat de Verenigde Staten om aanhouding hadden gevraagd. Zowel de Verenigde Staten als Rusland hebben om zijn uitlevering gevraagd. In de Verenigde Staten kan hij een gevangenisstraf krijgen van maximaal twintig jaar.

Justitie-minister Ivo Opstelten heeft besloten de Rus uit te leveren aan de VS, omdat zij het uitleveringsverzoek als eerste hebben gedaan, zo meldt NRC Handelsblad. Drinkman zelf wil echter naar Rusland dat geen uitleveringsverdrag heeft met de VS. Via een kort geding wil de advocaat van Drinkman proberen uitlevering aan Amerika te voorkomen.