Nieuws
889500
Nieuws

Directieruzie kost Aldi negen ton

Aldi moet een ontslagvergoeding van 900.000 euro betalen voor het de laan uit sturen van een hooggeplaatste directeur bij de supermarktketen. Dat heeft de rechtbank in Arnhem besloten.

Het gaat om Piet Vink, de directeur van Aldi Inkoop. Hij werd afgelopen zomer uit zijn functie gezet nadat hij binnen het bedrijf telefonisch en schriftelijk kritiek had geuit over het autoritaire leidinggeven van Flor du Puy, de directeur van Aldi Holding en topman van de keten in Nederland. Vink wilde dit graag toelichten in een mondeling gesprek, maar kreeg hiertoe nooit de kans.

Bezwaren

De rechter vindt het ongehoord dat Aldi de man die al 27 jaar in dienst was, direct op straat zette. Dit, zonder behoorlijk onderzoek te doen naar zijn klachten. Aldi voerde voor het ontslag wel enige bezwaren aan over het functioneren van Vink.

Maar die werden nooit concreet gemaakt en niet onderbouwd. Aldi wilde eigenlijk maar 450.000 euro neertellen om van Vink af te komen.

Veel onzekerheid

Uit de brieven die de gevallen directeur naar de top van Aldi in Duitsland schreef, blijkt dat de verhoudingen binnen het Nederlandse bestuur van Aldi zeer slecht zijn. „Binnen de groep Nederlandse directeuren bestaat de laatste jaren veel onzekerheid, angst en voorzichtigheid. Het eigen initiatief wordt tegengewerkt.”

Vink stelt dat zijn laatste directievergadering een voorbeeld was van „de algemene onmacht en frustratie”. Ook de communicatie met de vakbonden zou door de autoritaire wind binnen Aldi in Nederland worden bemoeilijkt.

Aldi wil niet op de zaak reageren. „Over individuele arbeidszaken doen we geen uitspraken”, zegt een woordvoerster.