Nieuws
889521
Nieuws

Rabobank corrigeert somber scenario eurozone 

Rabobank heeft dinsdagmiddag zijn gepresenteerde groeiscenario gecorrigeerd. Werd 's ochtends nog gemeld dat de groei in de eurozone in 2015 rond 0,5% zou zijn, bij een eerdere prognose van 1,5%, 's middag meldde de bank dat dit het risicoscenario bleek te zijn. Dit jaar verwacht Rabobank 0,8% groei, en volgend jaar 1,4% toename.

's Ochtends verlaagde de Europese Commissie zijn voorspelling eveneens, naar een minder sombere 1,1% voor 2015.

''De gepresenteerde cijfers hadden gepresenteerd moeten worden als risicoscenario'', aldus Rabobank, ''waarbij het doel was om de gevolgen daarvan voor specifieke aandelen te bekijken.''

''De komende weken ronden wij de ramingen voor onze Visie op 2015 af. Grote neerwaartse bijstellingen van de groeiverwachtingen, zoals die vandaag gepresenteerd zijn, liggen daarbij niet in de lijn der verwachting'', meldt Rabobank.

Frankrijk blijft achter

Sinds mei ligt de belangrijke inkoopmanagersindex in Frankrijk onder de cruciale 50, zo benadrukt Rabobank. Dit wijst op een krimpende economie. In Duitsland viel de index voor de productiesector even onder de 50 terug, om vervolgens weer iets te herstellen.

Gekoppeld aan de slechte berichten uit Italië blijft de groei in de eurozone volgens de Rabobank voorlopig laag. In het negatieve scenario komt de bank tot een krimp van 0,5% voor 2015.