Nieuws/Binnenland
889522
Binnenland

Isolatie voor huizen bij vliegbasis Volkel

Ongeveer vijftien huizen in Boekel en Odiliapeel worden op kosten van het ministerie van Defensie geïsoleerd omdat ze meer last krijgen van de straaljagers van vliegbasis Volkel. Het ministerie heeft dat laten weten aan de gemeenten in de regio naar aanleiding van een gewijzigde keuze van de vliegroutes.

Het ministerie kiest een andere vliegroute na een gezamenlijk bezwaar van de gemeenten Uden en Veghel. Het totaal aantal mensen dat ernstig last heeft van het vliegtuiglawaai valt door de keus veel lager uit. De betrokken huiseigenaren worden binnenkort geïnformeerd.

In Boekel is verontwaardigd gereageerd op het kabinetsbesluit. Wethouder Ted van de Loo kan de gevolgen nog niet helemaal overzien maar concludeert dat de koerswijziging een forse aanslag op het woongenot in Boekel betekent. De oorspronkelijke keuze was volgens hem een aardig compromis. „De lasten worden nu op Boekel afgewenteld. Ik ben er helemaal niet gelukkig mee.”

Boekel gaat in beroep tegen de beslissing, kondigde de wethouder dinsdag aan. Burgemeester Henk Hellegers van Uden is blij. „Voor onze inwoners levert deze variant de minste geluidshinder op.”