Nieuws/Binnenland
889534
Binnenland

Vooral werkstraffen voor geweld bij demo

De rechter in Den Haag heeft dinsdag vooral werkstraffen opgelegd aan verdachten die op 10 augustus met geweld protesteerden tegen een demonstratie van Pro Patria in de Schilderswijk. Tegendemonstranten gooiden toen op de Hoefkade stenen naar de politie en beledigden agenten. Naast werkstraffen legde de politierechter ook een celstraf en een boete op. Van de acht verdachten is er een vrijgesproken.

De rechter rekent het de veroordeelde mannen aan dat zij die dag de situatie, die toch al gespannen was, alleen maar hebben verergerd met hun agressieve gedrag. De politie was op dat moment juist bezig de demonstratie in goede banen te leiden, om de rust en veiligheid in de wijk te bewaren, aldus de rechter. Het protest tegen de demonstratie van Pro Patria was voorbereid. Op de Hoefkade waren bloembakken neergezet en stoeptegels in stukken gebroken.

De hoogste straf was voor Mimoun D. Die deed volgens de rechter niet alleen actief mee aan het geweld, maar sloeg ook de camera van een Novum-cameraman tegen de grond. Hij kreeg 6 weken cel en moet een schadevergoeding van bijna 1800 euro betalen. Ook moet hij nog 100 dagen in de gevangenis doorbrengen van een eerdere straf. De opgelegde werkstraffen lopen uiteen van dertig tot tweehonderd uur. De eigenaar van een supermarkt, Abdelkarim B., die agenten had uitgescholden voor kankermongolen, moet een boete van tweehonderd euro betalen.

Abbes R. is vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie (OM) verdacht hem ervan dat hij een agent had geslagen, maar dat kan volgens de rechter niet worden bewezen.