Nieuws
889535
Nieuws

10 tips

Drukke agenda Groot-Brittannië

De Britse kalender staat in 2015 boordevol evenementen, herdenkingen en belangrijke gebeurtenissen. Als vakantiebestemming is onze westerbuur dus erg interessant. Hier een beknopt overzicht van Visit Britain van wat er zoal te doen is.

1. Smullen in Schotland

2015 is het Year of Food and Drink in Schotland;  een perfect moment om heerlijk te eten en drinken en te genieten van de vele verleidelijke plekken die Schotland te bieden heeft. Er is genoeg keuze: van exclusief dineren in restaurants met Michelin-sterren tot aan het proeven van super verse kreeft en frites in kustplaatsjes. En natuurlijk mogen ook de unieke Schotse producten en gerechten, zoals haggis, Cullen skink en cranachan niet overgeslagen worden. En niet te vergeten de beroemdste borrel van Schotland – whisky – proef deze bij een distilleerderij of in een leuk, gezellig café.

2. Hi Tea bij Wedgwood

Een van de bekendste Britse merken, Wedgwood, opent in 2015 in Stoke-on-Trent zijn nieuwe bezoekerscentrum waar maar liefst 34 miljoen pond in is geïnvesteerd. Bezoek de stijlvolle Wedgwood Tea Rooms voor een ultieme afternoon tea, die natuurlijk op het mooiste porselein wordt geserveerd. Volg een rondleiding in het bekroonde Wedgwood Museum, en plan een lunch of diner in het nieuwe restaurant. De grootse opening van het gloednieuwe bezoekerscentrum, Wedgwood Visitor Experience is gepland rond Pasen 2015.

3. Nieuwe surfattractie in Wales

In de schitterende Conwy Valley van Noord-Wales wordt met Pasen 2015 Surf Snowdonia geopend, een fascinerend nieuw park voor surfers en watersporters. Als allereerste plek ter wereld zullen hier, in een 300 meter lang meer, kunstmatig tot 2 meter hoge golven worden opgewekt. In Snowdonia bevindt zich ook de langste zipwire op het noordelijk halfrond, terwijl er voor een nog spannendere en ook surrealistische ervaring het pas geopende Bounce Below in een oude leisteenmijn is, 's werelds eerste attractie waar men ondergronds trampoline kan springen!

4. De World Cup rugby

Het wereldkampioenschap rugby wordt in Engeland en Wales gehouden. Dit grootse evenement maakt deel uit van de 'Golden Decade in British Sport', d.w.z. de jaren 2010 t/m 2019 waarin talloze belangrijke sportevenementen in Groot-Brittannië plaatsvinden. De locaties van het wereldkampioenschap liggen op allerlei verschillende plekken in Engeland. Een mooie kans om nieuwe gebieden te verkennen, rondleidingen in stadions te krijgen en van de fantastische sfeer tijdens het toernooi te genieten. Het WK is van 18 september tot 31 oktober.

5. Agatha Christie

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Agatha Christie werd geboren. Deze meesteres in detectives woonde in Torquay, aan wat ook wel de 'Engelse rivièra' wordt genoemd, in Devon, Zuidwest-Engeland. Haar vakantieverblijf was Greenway in Devon, waar men terug in de tijd kan gaan naar de jaren 1950 en zelfs kan overnachten. Het is ook een perfect jaar om The Mousetrap in Londen te zien. In de hele wereld is een toneelstuk nog nooit zo langdurig in het theater vertoond: in 2015 wordt dat al het 63e jaar!

6. Alice in Wonderland en Jane Austen

Er worden in 2015 diverse grote literaire werken herdacht. Alice in Wonderland is dan 150 jaar oud, en daarom is het een goed moment voor een bezoek aan Oxford, waar de schrijver Lewis Carroll woonde. Voor fans van Alice zijn er diverse tochten met gids te maken en is er ook een theehuis, en niet te vergeten het 18e-eeuwse Antony House, waar de film Alice in Wonderland door Tim Burton werd opgenomen. Volgend jaar is het ook 200 jaar geleden dat Emma van Jane Austen het levenslicht zag. Liefhebbers van Jane Austen kunnen hun hart ophalen door op diverse locaties de voetsporen van deze koppige heldin en de geliefde schrijfster te volgen, bijvoorbeeld met speciale tochten en in Jane Austen’s House Museum.

7. Highland Games

De Braemar Gathering viert in 2015 zijn 200-jarig bestaan. Dit is één van de beroemdste Schotse Highland Games, een gebeurtenis die ook de Britse koninklijke familie graag bijwoont. Hier ziet men een prachtig staaltje van de rijke en unieke Schotse cultuur, compleet met traditionele spelen zoals paalwerpen (tossing the caber), touwtrekken (tug of war) en highland dancing, terwijl de doedelzakken uiteraard ook niet ontbreken!

8. Bristol Europese groene hoofdstad

Bristol heeft de eer om als Europese Groene Hoofdstad voor 2015 te zijn aangewezen. Een ideaal jaar om deel te nemen aan de vele ecologische activiteiten in een van de leukste steden van Engeland.

9. Zelf geld maken in Wales

Voor het eerst in de 1000-jarige geschiedenis van de oudste producent in Groot-Brittannië, opent The Royal Mint ('s werelds meest vooraanstaande exporterende munthuis) zijn deuren voor het publiek. Neem een kijkje achter de schermen en zie hoe het geld dat we dagelijks gebruiken wordt gemaakt. Er was al een interessant museum ter plekke, maar nu kunnen bezoekers ook het productieproces met eigen ogen aanschouwen. En men krijgt zelfs de kans om een eigen munt te slaan!

10. Gay-evenementen

In 2015 viert Manchester het 25-jarig bestaan van de Manchester Pride. Dit is één van de langstlopende gay-evenementen in Groot-Brittannië, in één van de leukste en meest cultuurrijke steden. En vanwege het 25-jarig bestaan wordt er qua stijl nog een schepje bovenop gedaan. Er zijn talloze beroemde lesbische en homolocaties om te bezoeken, te verblijven, te feesten, of om van een romantisch samenzijn te genieten. Ontdek de regenboogvlaggen in Groot-Brittannië!