Nieuws/Binnenland
889537
Binnenland

Onterechte veroordeling na verwisseling DNA

De verwisseling van twee DNA-monsters bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) heeft er in 2008 toe geleid dat een 25-jarige man uit Utrecht ten onrechte schuldig is bevonden aan drie autokraken. Hij zat hiervoor drie dagen in voorarrest en voerde een werkstraf van negentig uur uit. Meer verwisselingen worden uitgesloten.

Het NFI zegt na de ontdekking in juli dit jaar de zaak direct aan het Openbaar Ministerie te hebben gemeld. De NFI-directeur heeft in een persoonlijk gesprek met de man zijn excuses gemaakt en gezegd de geleden schade te willen compenseren. De verwisseling van de NFI-stickers met identiteitsgegevens kwam aan het licht toen in een ander politieonderzoek opnieuw DNA van de Utrechter werd afgenomen.

Bij een politieonderzoek in Leeuwarden in 2008 werden bij twee verdachten DNA afgenomen. Deze wangslijmvliesmonsters zijn voor analyse naar het NFI verzonden. „Tijdens de verwerking van deze monsters zijn bij ons de NFI-stickers van deze twee verdachten verwisseld. Hierdoor is het DNA-profiel van de Utrechter in de DNA-databank voor strafzaken opgenomen als het DNA-profiel van de andere verdachte en andersom. Als gevolg hiervan zijn de sporen die werden veiliggesteld bij drie autokraken, aan de verkeerde persoon gekoppeld”, aldus een woordvoerster van het NFI.

Het protocol dat werd gehanteerd ten tijde van de verwisseling, gold van begin 2008 tot juni 2009. „De ruim 2000 zaken die daaronder vielen zijn door het NFI uitgebreid gecontroleerd. Daarbij zijn geen afwijkingen aangetroffen.” Met ingang van juni 2009 heeft het NFI de werkwijze veranderd en is het protocol aangepast. „Sindsdien wordt uitsluitend nog gewerkt met de identiteitszegel die al extern door de politie is aangebracht”.

De man hoeft een werkstraf van tachtig uur die het gerechtshof in Arnhem hem in juli 2013 oplegde niet meer te verrichten, meldde het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een van de drie autokraken waarbij het verwisselde DNA-profiel als bewijs fungeerde. In een derde nog lopende zaak bij het parket Oost-Brabant zal de officier van justitie vrijspraak eisen.