Nieuws/Binnenland
889542
Binnenland

Trimbos: meer en zwaardere incidenten met xtc

Het aantal incidenten met xtc-pillen op grote evenementen, zoals dancefeesten, is de afgelopen jaren toegenomen en ook de ernst van de incidenten neemt toe. In 2009 had 7 procent van de mensen die zich bij EHBO-posten op evenementen meldden, xtc gebruikt. Vorig jaar was dat 22 procent. Dat blijkt uit de dinsdag gepubliceerde Nationale Drug Monitor Jaarbericht 2013 / 2014 van het Trimbos Instituut.

Xtc blijft na cannabis de nummer één van de illegale drugs onder jongeren en jongvolwassenen in het uitgaansleven, vooral op dansevenementen. Volgens het Trimbos zijn er signalen van een toename.

Eerder deze maand overleden twee mannen en een vrouw tijdens het Amsterdam Dance Event, waarschijnlijk alle drie door het gebruik van de illegale drug xtc.

Uit de Drug Monitor blijkt verder dat het aantal rokers de afgelopen jaren stabiel is op iets minder dan een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan 12 jaar. Ook het aantal mensen dat in de verslavingszorg zit voor een cannabisprobleem, is stabiel: ruim 10.000 mensen. Voor alcoholproblemen stonden vorig jaar ruim 30.000 mensen ingeschreven bij de verslavingszorg.