Nieuws
889562
Nieuws

Disney verenigt Google en Apple

Walt Disney is er in geslaagd aartsrivalen Apple en Google met elkaar te laten samenwerken. De twee techgiganten hebben een akkoord gesloten waarbij ze rechten op digitale content gaan delen.

Voor de consument betekent dit dat ze digitaal aangeschafte Disney-films zowel kunnen afspelen op een Android als Apple apparaat, ongeacht in welke online store ze deze hebben aangeschaft. Alleen consumenten met een account bij de Disney Movies Anywhere kunnen van de baanbrekende overeenkomst profiteren. Helaas is deze film-app nog niet beschikbaar in Nederland.

Via de Disney Movies Anywhere app is het mogelijk films van Disney, Marvel en Pixar te kopen. iOS-gebruikers kunnen hun iTunes-account koppelen aan de app waarna alle Disney-films die via iTunes zijn of worden aangeschaft automatisch aan de bibliotheek worden toegevoegd. Vandaag verschijnt ook een versie van de app voor Android. Gebruikers die bijvoorbeeld via de Google Play Store de film Frozen aanschaffen kunnen die later ook via Apple TV bekijken.

Dit was tot nog toe niet mogelijk. Films die via de digitale winkels van Apple en Google werden aangeschaft waren slechts toegankelijk via de eigen lijn apparaten. Met deze strategie hopen hardwarebedrijven klanten aan zich te binden. Hollywood-studio’s zien de strategie echter met lede ogen aan omdat ze menen dat het consumenten terughoudend maakt bij het kopen van digitale films, uit angst dat hun collectie onbruikbaar wordt bij de overstap op een ander apparaat.

De grote Amerikaanse filmstudio’s, op Disney na, hebben zich verenigd in de coalitie Ultraviolet die er op is gericht mensen een digitale filmcollectie op te bouwen zonder zich zorgen te hoeven maken over de restricties die gelden op apparaten. Deze coalitie die twee jaar eerder dan Disney Movies AnyWhere is opgericht, is er tot op heden echter niet ingeslaagd Apple over te halen deel te nemen aan de coalitie. Apple heeft een marktaandeel van 61 procent in de online filmverkopen in de VS. Ook Google dat slechts een aandeel heeft van 7 procent, maakt geen deel uit van Ultraviolet.

Dat Disney er wel in geslaagd is Apple binnenboord te halen, is niet heel vreemd. De bedrijven hebben een hechte band. In 2006 nam Disney Pixar Animation Studios over van wijlen Steve Jobs. Disney-baas Robert Iger maakt deel uit van de raad van bestuur van Apple en een fonds dat beheerd wordt door de weduwe van Jobs, is met 7,5 procent de grootste aandeelhouder van Disney.

Het akoord tussen Disney, Google en Apple houdt in dat de techbedrijven Disney een bepaald bedrag geven voor elke verkochte Disneyfilms en zelf de winst houden, omgeacht op welk apparaat mensen de film kijken. De overeenkomst geldt ook bij de aankoop van Blu-ray diskettes van Disney films die geleverd worden met een digitale kopie.