Nieuws/Binnenland
889594
Binnenland

'Geen vaccin omdat ebola altijd Afrikaans probleem was'

Er is nog geen ebolavaccin omdat het dodelijke virus tot voor kort alleen Afrikaanse landen trof. Tot die schrikbarende conclusie komt Margaret Chan, hoofd van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Chan heeft kritiek op pharmaceuten omdat zij 'arme markten' constant de rug toekeren.

Chan: "Ebola dook bijna vier decennia geleden voor het eerst op. Waarom staan artsen dan nog steeds met lege handen? Simpel; omdat ebola zich eerder beperkte tot arme, Afrikaanse landen. De WHO heeft dit probleem al vaker onder de aandacht proberen te brengen, maar nu kunnen mensen het met eigen ogen zien."

Chan benadrukt dat 'de lang verwaarloosde gezondheidssystemen' in Afrika dringend moeten worden versterkt. "Zonder fundamentele gezondheidszorg is geen enkel land stabiel en geen een samenleving veilig."

Professor Peter Piot, een van de eerste ontdekkers van het ebolavirus in Zaïre (nu de Democratische Republiek Congo), in 1976, waarschuwt dat de huidige uitbraak moeilijk of helemaal niet kan worden bestreden zolang er geen vaccin is. "In theorie is het niet lastig om ebola onder controle te krijgen, maar het is volledig uit de hand gelopen. Hopelijk komen er snel geneesmiddelen en vaccins."

Normaal gesproken duurt de ontwikkeling van vaccins zo'n tien jaar, maar afgelopen augustus nam de WHO de beslissing om klinische proeven versneld af te draaien. De verwachting is dat er voor het einde van 2015 een miljoen doses ebolavaccin beschikbaar zijn.