Nieuws/Buitenland
889604
Buitenland

144 gevangenen Nigeria ontsnapt na aanval

Bij een aanval op een gevangenis in de Nigeriaanse stad Lokoja zijn 144 gevangenen ontsnapt. Dat heeft het hoofd van de gevangenissen in de provincie waar Lokoja onder valt maandag laten weten. Hij zei ook dat er een dode is gevallen.

Gewapende mannen vielen de gevangenis in het midden van Nigeria aan en gebruikten daarbij explosieven. Van de ontsnapte gevangenen zouden er zeker 26 weer zijn opgepakt. Het is niet duidelijk of het om strijders van terreurgroep Boko Haram gaat.

In het noorden van Nigeria was het maandag ook onrustig. Bij een zelfmoordaanslag tijdens een sjiitische ceremonie in Potiskum kwamen volgens ooggetuigen zeker 29 mensen om. Eerder werd gemeld dat het om 23 doden ging. Een man blies zichzelf op. Een ander was dat ook van plan, maar zijn bom weigerde, waarna hij volgens een ooggetuige werd opgepakt.

Potsikum ligt in de staat Yobe waar de regering de noodtoestand heeft uitgeroepen vanwege het geweld van de soennitische terreurgroep Boko Haram. Volgens de groepering zijn sjiieten geen echte moslims.

Maandag werd door de sjiieten het Ashoura-feest gevierd. Tijdens dat feest wordt de dood - meer dan 1300 jaar geleden - herdacht van imam Hussein, de kleinzoon van de profeet Mohammed.