Nieuws/Buitenland
889609
Buitenland

'Wij hadden raket, maar schoten niet op MH17'

Rebellencommandant Aleksandr Chodakovski heeft opnieuw bevestigd dat de pro-Russische separatisten in het oosten van Oekraïne over luchtdoelraketten beschikten toen vlucht MH17 werd neergehaald. Maar, zo stelt hij dinsdag in een interview met de Volkskrant, de rebellen hebben het vliegtuig van Malaysia Airlines niet neergehaald.

„Ik heb met alle commandanten die over dergelijke wapens beschikken gesproken en ze hebben mij verzekerd dat niemand die heeft gebruikt”, zegt Chodakovski.

BUK

Een kleine week nadat MH17 werd neergehaald zei hij al tegen persbureau Reuters dat de separatisten een BUK-raketsysteem hadden. „De BUK waar ik van weet. Ik denk dat ze hem hebben teruggestuurd. Omdat ik het hoorde precies op het moment dat deze tragedie plaatsvond. Ze hebben hem teruggestuurd om bewijs weg te halen”, zei hij toen.

Die woorden zijn verdraaid, beweert Chodakovski nu. „Ik ben verkeerd geciteerd”, zegt hij in de Volkskrant. „Ik heb alleen gezegd dat er een BUK-installatie vanuit Loehansk naar dat gebied onderweg was. Maar die was nog niet ter plaatse. Toen de strijders van de Loehansk Volksrepubliek hoorden over de ramp, hebben ze de BUK haastig teruggestuurd, om te voorkomen dat ze de schuld zouden krijgen.”