Nieuws/Binnenland
889616
Binnenland

VOLVO OCEAN RACE

Muziekspektakel bij aankomst zeilrace

De festiviteiten rond de zeilwedstrijd Volvo Ocean Race moeten volgende zomer zo’n 100.000 mensen naar Den Haag trekken. Om dat voor elkaar te krijgen wordt het Norfolkterrein en het Zuiderstrandtheater op Scheveningen omgebouwd tot een waar festivalterrein waar iedere dag grote artiesten zullen optreden.

De race zal van 18 tot en met 20 juni de haven van Scheveningen aandoen voor een pitstop. De schepen blijven dan zo’n 24 tot 48 uur liggen en varen daarna verder naar Goteborg in Zweden voor de finish, zo schrijft Omroep West.

FestiviteitenDe festiviteiten rond de race duren 3 dagen. Het is de bedoeling dat je op het terrein kunt meemaken hoe het er op zo’n boot aan toe gaat. ‘Er komt een boot op ware grootte, waar je in kan. Je kunt er in het bedje gaan liggen en op de stoel van de navigator zitten', zegt Frans Sluyters van de organisatie. ‘En er komt een hijskraan die je omhoog takelt, zodat je echt kunt voelen hoe hoog de bemanning zit als ze in de mast klimmen.’

Haagse artiesten’s Avonds worden er grote concerten georganiseerd. ‘Later in het seizoen gaan we per artiest bekendmaken wie er zullen optreden. Maar reken er maar op dat het gaat om het neusje van de zalm met Haagse roots die hier op het podium zullen staan', aldus Sluyters.

Haagse kinderen zullen allemaal weten dat de race de stad heeft aangedaan. ‘Er komt heel veel om kinderen kennis te laten maken met het water. We gaan zelfs scholen bezoeken om te laten zien wat de race is. Dat is namelijk een stukje aardrijkskunde, cultuur en geschiedenis, bijna een compleet lespakket.'

Zware raceDe Volvo Ocean Race wordt gezien als de langste en zwaarste oceaanrace ter wereld. De race duurt zo'n 9 maanden, waarvan ongeveer de helft op zee wordt doorgebracht. De rest van de dagen wordt gebruikt voor reparaties. De route gaat zuidwaarts over de Atlantische Oceaan naar het zuidelijkste puntje van Afrika en van daaruit naar Australië over de Zuidelijke Oceaan. En op de oceanen gaat het vaak flink tekeer, met stormen en hoge golven.