Nieuws/Buitenland
889620
Buitenland

Parijs: Westen moet Aleppo redden

De coalitie die tegen Islamitische Staat (IS) vecht, moet nu Aleppo redden, na Damascus de belangrijkste stad van Syrië. Dit schrijft Laurent Fabius, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, dinsdag in een commentaar in de krant Le Figaro. De bewindsman noemt de stad het „bolwerk” van de oppositie die er bijna is omsingeld.

De door het Westen gesteunde oppositie wordt aangevallen door zowel IS als de troepen van president Bashar al-Assad. „Aleppo opgeven zou 300.000 mannen, vrouwen en kinderen veroordelen tot een verschrikkelijke keuze: de moordende belegering van de bommen van het regime of de barbaarsheid van de terroristen van IS”, aldus Fabius.

Winter

Het door Frankrijk gesteunde Vrije Syrische Leger heeft zijn bolwerk in het oosten van Aleppo; de regering controleert het westen van de stad en is sinds oktober met een offensief bezig. Het bewind in Damascus wil deze winter heel Aleppo veroveren, aldus de Britse krant The Guardian.

Fabius pleit ervoor de oppositie te steunen en de burgerbevolking te beschermen zonder concrete maatregelen te noemen: „Na Kobani moeten we Aleppo redden.” Kobani is een bolwerk van Koerden in Noord-Syrië waar de coalitie de verdedigers van de stad steunt met luchtaanvallen op IS.