Nieuws/Buitenland
889625
Buitenland

Half miljoen Duitse 65-plussers in bijstand

Steeds meer oudere Duitsers kunnen niet rondkomen van hun pensioen. Maar liefst een half miljoen 65-plussers in Duitsland had daarom eind vorig jaar aanvullende bijstand nodig. Dat is een stijging van 7,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor.

Dat heeft het Duitse CBS dinsdag laten weten. Duitsland is al jaren in de ban van het debat over Altersarmut (armoede op leeftijd), het verschijnsel dat ouderen niet genoeg geld hebben om zonder aanvullende bijstand te leven. Vooral vrouwen zijn daar slachtoffer van als zij huisvrouw zijn geweest.

Bijna 25 jaar na de val van Berlijnse Muur is het oosten van Duitsland nog steeds in menig opzicht minder welvarend en minder ontwikkeld dan het westen. Dat geldt niet voor de Altersarmut: in de 'oude' Bondsrepubliek heeft een hoger percentage bejaarden aanvullende bijstand nodig dan in de voormalige DDR. Zo heeft in Hamburg, de grootste stad van het vroegere West-Duitsland, 6,8 procent van de bejaarden aanvullende bijstand nodig, in de Oost-Duitse deelstaten Saksen en Thüringen daarentegen slechts 1,1 procent.