Nieuws/Buitenland
889627
Buitenland

Geheime dienst: IS gevaarlijker dan al-Qaeda

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) vormen momenteel de gevaarlijkste terreurorganisatie ter wereld, gevaarlijker nog dan al-Qaeda. Dat heeft de baas van de Duitse geheime dienst BND, Gerhard Schindler, dinsdag gezegd tijdens een congres van geheime diensten in Berlijn. „We weten dat Islamitische Staat momenteel de meest vermogende, best georganiseerde en best bewapende terroristische organisatie is”, aldus Schindler.

IS „beheerst en gebruikt het hele scala van de terreur, van klassieke terreuraanslagen tot grootscheepse, perfect geplande militaire operaties”, aldus Schindler. Wat IS van andere terreurorganisaties onderscheidt, is ook „de enorm mensonterende ruwheid van zijn optreden”. IS maakt principieel geen gevangenen, maar vermoordt zijn tegenstanders. Massa-executies zijn schering en inslag. Er zijn openbare kruisigingen en stenigingen, aldus de BND-baas.

Gevangen vrouwelijke yehidi's en christenen worden „op grote schaal onder dwang met strijders van IS uitgehuwelijkt of gehouden als slavinnen”, aldus Schindler. Kinderen van 13 of 14 jaar oud worden als kindsoldaten ingezet bij gevechten.