Nieuws/Binnenland
889644
Binnenland

LIVE Kroongetuige sloot deal voor eigen veiligheid

Fred Ros, kroongetuige in het liquidatieproces Passage, heeft een deal gesloten met justitie omdat hij over informatie beschikt die levensgevaarlijk voor hem is zodra hij uit de gevangenis komt. Dat verklaarde Ros (46) dinsdag tijdens zijn eerste openbare verhoor op vragen van het gerechtshof, belast met het hoger beroep van Passage.

Het gaat om informatie over andere criminelen, onder wie verdachten in het liquidatieproces. Ros is naar eigen zeggen tijdens zijn gevangenschap (hij zit vast sinds de zomer van 2006) zwijggeld betaald door andere verdachten in het proces en criminelen met wie zij contact hadden. Dat ging in totaal om tienduizenden euro's. Het stopzetten van die betalingen is geen reden voor hem geweest met justitie in zee te gaan, aldus Ros, hoewel hij toegaf dat hij tal van factoren heeft betrokken in zijn besluit te gaan praten. De betalingen zouden zijn geregeld door verdachte Ali A.

Ros ging al in 2007 in gesprek justitie om te kijken of er een kroongetuigendeal te sluiten viel. Die gesprekken liepen op niets uit. Pas na het vonnis van de rechtbank in januari 2013 kwamen de gesprekken weer op gang en raakten zij in een stroomversnelling. Bij de rechtbank kreeg Ros na een eis tot levenslang 30 jaar cel. Hij was onder meer betrokken bij de liquidatie van de Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl, in april 2006.

Crimineel

De vraag van het hof of hij een crimineel is, beantwoordde Ros bevestigend. Maar als kroongetuige hanteert hij geen „dubbele agenda's” meer, bezwoer hij, en heeft hij naar eer en geweten verklaard.

In een schets van zijn criminele loopbaan noemde Ros dinsdag direct een keur aan bekende en minder bekende namen uit het Nederlandse misdaadmilieu. Greg R., de vader van Passageverdachte Jesse R., is een van zijn belangrijkste contacten geweest. Greg R. zat dinsdag als toehoorder op de publieke tribune; zijn zoon Jesse is een van de hoofdverdachten in Passage en is door de rechtbank veroordeeld tot levenslang.

Ros heeft verder onomwonden belastend verklaard over zijn medeverdachten in het liquidatieproces, onder wie Dino Soerel en Ali A. Beiden hebben opdrachten voor liquidaties gegeven, aldus Ros. Soerel en A. zijn goede vrienden van elkaar.

Het Openbaar MInisterie hoopt onder meer aan de hand van de getuigenissen van Ros Soerel en A. veroordeeld te krijgen. Na eisen tot levenslang gingen zij bij de rechtbank vrijuit. Ook over Jesse R., met wie Ros nauwe banden heeft onderhouden, heeft hij uitvoerig verklaard. R. geldt als hitman, die bij zeven moorden betrokken is geweest en daarvoor levenslang heeft gekregen. De liquidaties waar Ros dinsdag over heeft verklaard, zijn die van Kees Houtman (2005), Thomas van der Bijl (2006) en Nedim Imaç (2007). Soerel en A. hebben de eerder afgelegde verklaringen van Ros gelezen. Volgens hen rijgt hij de ene leugen aan de andere.

Vermomd

Ros zit in de extra-beveiligde zittingszaal van de rechtbank op Schiphol vermomd in een speciale getuigenloge. Het gerechtshof, belast met het proces in hoger beroep, heeft twee dagen (ook donderdag) uitgetrokken voor een inleidend verhoor. Ros (46) heeft de afgelopen maanden verklaringen afgelegd, die justitie hoopt te kunnen gebruiken om veronderstelde opdrachtgevers van liquidaties veroordeeld te krijgen.

Fred Ros werd bij de rechtbank veroordeeld tot 30 jaar cel. In ruil voor zijn verklaringen heeft het OM Ros in hoger beroep een gehalveerde strafeis (15 jaar) toegezegd.

Holleeder

De rechtbank veroordeelde drie Passageverdachten tot levenslang; zij waren uitvoerders van de zeven moorden waar het proces om draait. Dino Soerel en Ali A. werden vrijgesproken van het geven van moordopdrachten. Ros zelf heeft een regisserende rol gespeeld bij liquidaties dan wel pogingen daartoe.

Ros heeft ook over verklaard over moorden en verdachten die buiten het bestek van het lopende proces vallen. Een van die verdachten is Willem Holleeder.

Het verhoor is om 09.30 uur begonnen. Saskia Belleman doet live verslag op Twitter.

Lees hier alles over de geruchtmakende rechtszaak:

- Fred Ros doet boekje open over liquidaties

- De vuile handen van Fred Ros

- Script van een gangsterfilm

- Column: Snelle Fred moet met de billen bloot

- Column: Zal Holleeder de kerst halen?

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");