Nieuws
889646
Nieuws

Camerabeelden duizenden Nederlanders live op internet

De privacy van tienduizenden mensen is in het geding nu de beelden van vele duizenden beveiligingscamera's voor iedereen live te zien zijn. Ook beelden van 2424 Nederlandse camera's kunnen real-time worden uitgekeken.

De oprichter van de website insecam.com toont hiermee aan dat door het niet wijzigen van het standaardwachtwoord in vele duizenden café's, winkels, woon- en slaapkamers over de hele wereld kan worden gegluurd. 

Op de website zijn onder andere de live-beelden van 10588 Amerikaanse, 6228 Koreaanse, 4715 Chinese, 3195 Franse en 2424 Nederlandse camera's uit te kijken zonder dat de eigenaar dit weet. Het enorme privacy-lek zorgt nu al voor grote verbazing.

De oprichter van de website legt uit dat het inbreken in de systemen kinderlijk eenvoudig blijkt aangezien standaardwachtwoorden als 'admin:12345' niet gewijzigd zijn. ,,Deze site is ontworpen om het belang van de beveiligingsinstellingen te laten zien", zo wordt uitgelegd. De camerabeelden kunnen van de site worden verwijderd door het wachtwoord op de camera te herstellen.