Nieuws
889648
Nieuws

'Gratis geld voor trage student'

Het nieuwe leenstelsel voor studenten pakt zeer voordelig uit voor studenten die zich diep in de schulden steken en hun afstuderen zo lang mogelijk rekken.

Het Rijk scheldt in die gevallen tienduizenden euro’s schuld per student kwijt, berekende het CDA. „Onderwijsminister Bussemaker geeft gratis geld weg”, waarschuwt CDA-Kamerlid Rog.

Maximum

In het nieuwe leenstelsel hoeven studenten namelijk maximaal 4 procent van hun inkomen terug te betalen. Door dit maximum maakt het voor het maandbedrag vaak niet uit of ze vier of zeven jaar over hun studie doen.

Het CDA heeft rekenvoorbeelden gemaakt op basis van de cijfers van Bussemaker. Een alleenstaande met een schuld van 30.000 euro, moet 103 euro per maand betalen als-ie anderhalf keer modaal verdient (bruto 50.000 euro per jaar). De aflossing loopt 35 jaar en daarmee betaal je precies af. Lukt dat niet, dan scheldt het Rijk het restant kwijt.

Wie hetzelfde salaris heeft, maar zeven jaar over de studie deed en in die tijd 70.000 euro leende, is spekkoper. In het leenstelsel betaalt hij maximaal 103 euro per maand. In dit voorbeeld wordt uiteindelijk ruim 71.000 euro kwijtgescholden. Dat moet de belastingbetaler opbrengen.